Zsidókról írna listát egy jobbikos képviselő

 Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén
Vágólapra másolva!
Gyöngyösi Márton azt mondta hétfőn a parlamentben, hogy fel kéne mérni, hány zsidó származású ember van a kormányban és az Országgyűlésben, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A képviselő az izraeli-palesztin konfliktusról kérdezte a külügyi államtitkárt, és nem tetszett neki a válasz, ez után vetette fel a felmérést.
Vágólapra másolva!

Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára - mondta Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő hétfői azonnali kérdésében a parlamentben. A képviselő a Jobbik frakcióvezető-helyettese és a Külügyi Bizottság alelnöke.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Gyöngyösi az izraeli-palesztin konfliktusról kérdezte Németh Zsolt külügyi államtitkárt. Azt kérte számon rajta, hogy a külügy nem szolidáris a palesztinokkal, pedig szerinte izraeli katonai terror történik a közel-keleti országban. Németh a válaszában azt mondta, hogy Magyarország a két nép közös érdekeit képviseli, és hozzátette azt is, hogy sok magyar ajkú ember él Izraelben, és sok zsidó Magyarországon.

Gyöngyösi erre válaszolva vetette fel a felmérést. Azt mondta, hogy tudja, hány magyar él Izraelben, és hány zsidó magyar itt, és úgy gondolja, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak. Németh erre annyit válaszolt, hogy egy ilyen kutatást nem tud támogatni, és ez nem is kapcsolódik a közel-keleti konfliktushoz.

Jobbik: Félreérthető volt

Pál Gábor, a Jobbik szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy félreérthetőek voltak Gyöngyösi Márton szavai, ők "csak a fontosabb közéleti tisztséget betöltő izraeli-magyar kettős állampolgárokról" tartanák fontosnak a lista készítését.

A jobbikos képviselő felszólalását közleményben ítélte el a Raoul Wallenberg Egyesület. Szerintük az, hogy a parlamentben "mindenféle tiltakozás nélkül mondhatja egy képviselő, hogy ideje lenne felmérni, hány zsidó származású képviselő van a T. Házban és a magyar kormányban, szégyen".

Gyöngyösit februárban a Jerusalem Post úgy idézte, mint aki a Jewish Chronicle című folyóiratnak nyilatkozott, megkérdőjelezve a holokauszt magyar áldozatairól szóló ismert számokat, Izraelt egy náci rendszerhez hasonlította, és pártja támogatásáról biztosította Iránt. Akkor a Külügyminisztérium közleményben ítélte el Gyöngyösi álláspontját.