Megszorítások helyett továbbra is a gazdaság élénkítésén lesz a hangsúly

Orbán Viktor 
iparkamara
gazdasági évnyitó
2021
Orbán Viktor: Nem térhetünk vissza a segélyalapú gazdasághoz.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján összefoglalta a gazdaságvédelmi akcióterv eredményeit, és felvázolta a gazdaság újraindítását célzó kormányzati intézkedéseket az elkövetkezendő időszakra vonatkozóan. A Századvég Alapítvány elemzése.
Vágólapra másolva!

A január elején lezárult gazdaságvédelmi akcióterv - amely a munkahelyek megőrzésére irányult - sikeres volt

A 2008-as gazdasági világválsággal szemben a koronavírus-járvány gazdasági következményei felkészültebb állapotban érték Magyarországot, amely szilárd alapot jelentett az eredményes válságkezeléshez.

Többek között a kis- és középvállalkozások támogatása, valamint a bevezetett adókönnyítések eredményeként 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint egy évvel korábban.

Három ütemben gazdasági újraindítási akcióterv zajlik, amely januártól októberig tart

A gazdaságélénkítés jegyében egy új hitelkonstrukció kerül bevezetésre a kis- és középvállalkozások számára, a második ütemben 1500-2000 milliárdos felsőoktatási fejlesztés következik, majd a júliusban induló harmadik ütemben a főszerep a vidékfejlesztésen, a zöld energián, a körforgásos gazdaságon és a digitalizáción lesz.

A szóban forgó intézkedések lehetővé teszik, hogy Magyarország megerősödve kerüljön ki a válságból.

Orbán Viktor: Nem térhetünk vissza a segélyalapú gazdasághoz Forrás: Facebook

Nem lesz visszatérés a segélyalapú gazdasághoz

A korábbi évek gazdasági sikereinek alapja a "segély helyett munka" elvének érvényesítése volt, amelyet Magyarország a járványhelyzetben továbbra is követ.

Megállapítható, hogy a kormányzat a jövőben is arra fog törekedni, hogy aki munkát kíván vállalni, az munkához jusson.

Megszorítások helyett továbbra is a beruházások és a munkahelyek támogatásán lesz a hangsúly

A 2010 előtti években a Gyurcsány-Bajnai-kormányok válságkezelése a lakossági megszorításokra épült, melynek legnagyobb kárvallottjai a családok, illetve a bérből és fizetésből élők voltak.

A nemzeti kormány a baloldal által preferált adóemelések és segélyezés helyett az adóterhek enyhítésére, továbbá a gazdaságélénkítésre fókuszál.

Február közepén nemzeti konzultáció indul a nyitásról

Annak érdekében, hogy a járvány visszaszorítására irányuló kormányzati intézkedések továbbra is összhangban legyenek a magyar polgárok elvárásaival, februárban nemzeti konzultáció indul a nyitásról. Magyarország az elmúlt hónapokban olyan védelmi intézkedéseket hozott, amelyekről a magyarok 2020 nyarán - nemzeti konzultáció formájában - véleményt mondhattak.

A nyugat-európai országokban megfigyelhető időszakos enyhítések és szigorítások helyett így stabil járványkezelés valósulhatott meg Magyarországon, amely a jövőre nézve is célkitűzésnek tekinthető.

A vakcinakérdés nem politikai kérdés

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a vakcinák jelentik a leghatékonyabb módját a koronavírus megállításának. Minél hamarabb valósul meg a lakosság tömeges beoltása, annál hamarabb térhet vissza az élet a normális kerékvágásba.

A vakcinák nyugati vagy keleti eredete helyett azok hatékonyságán van a hangsúly.

Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzőjének gyorselemzése