Újabb 20 év fegyházbüntetést kapott Portik Tamás - videó

Budapest, 2019. november 27. Portik Tamást elvezetik az ellene a Tanyi-Lakatos-ügyben emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőügy előkészítő ülése után a Fővárosi Törvényszék folyosóján 2019. november 27-én. Portik Tamás nem ismerte el felelősségét az 1996-ban, az ügetőn történt emberölési kísérletben; a férfi az ügyészség szerint megbízást adott a gyilkosságra. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Húsz év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság pénteken a magyar szervezett bűnözés ismert vezérét, Portik Tamást - közölte a TV2 Tények. A volt Energolos több mint két évitzede adott parancsot gyerekkori barátját megöletésére és arra is, hogy öljenek meg egy hajtót az ügetőn, mert "felnyomta" a rendőröknél. Portikot korábban már két másik merénylet kitervelésében is bűnösnek találták felbujtóként, azokért összesen 28 évet kapott.
Vágólapra másolva!

Gépfegyveres biztonsági őrök kíséretében és maszkban érkezett a tárgyalóterembe Portik Tamás, a robbantásos merényletekkel teli kilencvenes évek egyik legismertebb bűnözője, akit az akkori magyar alvilág egyik fejeként emlegetnek. A hallgatóság csak fémdetektoros kapun léphetett be a tárgyalásra. Az őrök átnézték a táskákat, kikapcsoltatták a laptopokat és szétszedték a kamerákat is a tudósítás szerint.

A fővádlott mindent tagadott, akárcsak az ügy másik vádlottja.

Az újabb vád szerint Portik Tamás 24 éve rendelte el gyerekkori barátja kivégzését Karinthy Frigyes úti albérletében.

Végrehajtója hangtompítós pisztollyal végzett az áldozattal, több lövést is leadott rá.

Portikhoz fényképhez vezettek el, amelyet a tetthelyről gyűjtöttek be a rendőrök. Az egyiken az ő embere volt, aki két évtizeddel később vádalkut kötött a nyomozókkal. Azt mondta, ő maga is ott volt a gyilkosság időpontjában. Emellett egy másik ügyben is bűnösnek találták a volt Energol-vezért pénteken. A bíró bizonyítottnak találta, hogy a Lakatos Csaba hajtó elleni emberölési kísérletre is ő adott parancsot a Tanyi fivéreknek, akiket emiatt korábban már elítélt a bíróság.

Portik Tamást elvezetik az ellene a Tanyi-Lakatos-ügyben emberölés kísérlete miatt indult büntetőügy előkészítő ülése után a Fővárosi Törvényszék folyosóján 2019. november 27-én. Portik Tamás nem ismerte el felelősségét az 1996-ban, az ügetőn történt emberölési kísérletben; a férfi az ügyészség szerint megbízást adott a gyilkosságra Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Tanyi György tanúvallomásában azt mondta, Prisztás József fejbe lövése után egy héttel 1996. november 8-án Portik felhívta, és egy találkozót beszélt meg vele a Városligetben. Az olajmaffiózó „kiborult". Közölte, hogy rendőrségi információk szerint Lakatos Csaba a Prisztás-gyilkosságnál a kihallgatásán azt mondta a rendőröknek,

hogy Portik maga áll a milliárdos vállalkozó likvidálásának hátterében, ezért Tanyinak szegezte a kérdést: megölné-e Lakatos Csabát?

A vallomás szerint Portik a likvidálás megszervezését is rábízta, mindössze annyit kért, hogy minél hamarabb végezzenek a férfivel, akti besúgónak tartott. A mostani ítélet szerint bűntársának, K. Gábornak 14 évet kell fegyházban töltenie, Portik Tamást pedig a bíróság 20 év fegyházbüntetésre ítélte, és 10 évre a közügyektől is eltiltotta. Korábban a Prisztás-ügyben 15 év fegyházbüntetést, az Aranykéz utcai robbantás miatt pedig 13 évnyit kapott Portik felbujtás miatt.