Tarlós: Ez bunkó paraszt dolog

Események

Tarlós István, agglomeráció
Budapest, 2015. december 22. Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2015. december 22-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Újra Budapestinfó Tarlós Istvánnal. Ha a főpolgármester kiáll, kikerülhetetlen a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásának kérdése éppúgy, mint a taxisok kontra Uber vita. Talán azt is elárulja végre Tarlós, mit gondol a Mahir Cityposter és a főváros közötti oszlopháborúról. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés
11:45
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Taxiügyben van-e teendő?

Bizonyára előkerül a Budapestinfón a taxi kontra Uber vita, hiszen a múlt héten a tiltakozó taxisok képviselői tárgyaltak Tarlós Istvánnal is. Bár azóta a jelek szerint a kormány vette a kezébe az ügyet, tárgyal is a taxis szervezetekkel,

a jelenlegi szabályozást a főváros alkotta meg,

így szerepe lehet a módosításban is.

A taxisok az Uber betiltását követelték - a helyzet ilyen egyszerűen biztos nem megoldható Fotó: Polyak Attila - Origo
11:51
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

12 milliárdos tartozás a MÁV-nak

Aligha hagyja majd a főpolgármester szó nélkül Lázár János miniszter minapi kijelentését, miszerint a főváros milliárdokkal tartozik a MÁV-nak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sokmilliárdos tartozásról beszélt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lázár a csütörtöki Kormányinfón beszélt arról: eldőlt, a kormány látja el az agglomerációs közlekedést: a HÉV is átkerül az államhoz, majd összevonják a MÁV-val. Lázár itt megjegyezte, hogy 12 milliárd forinttal tartozik a MÁV-nak Budapest.

11:55
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Kudarcos közgyűlési ülés

A fővárosi közösségi közlekedés helyzetét érintve bizonyára kap kérdést Tarlós István arról is, hogy miért fulladt kudarcba a témában a szocialisták által kezdeményezett rendkívüli közgyűlési ülés.

Csak Tarlós István és kilenc ellenzéki politikus ment el a rendkívüli ülésre Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mint arról az Origo beszámolt, a HÉV-ek, illetve az agglomerációs közlekedés állami átvétele is témája lett volna az ülésnek, azonban a kormánypártiak bojkottálták a közgyűlést, így az határozatképtelen volt.

11:59
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Mit gondol Tarlós a plakátháborúról?

Egyelőre hallgat a főpolgármester a januári utcai állóháború után most a bíróságon folytatódó plakátháborúról. A két héttel ezelőtti Budapestinfón azt mondta, van véleménye, de megvárja a bírósági tárgyalást.

Itt már éppen visszaállítja a Mahir-cég az egyik oszlopát az Andrássy úton Fotó: Szabó Gábor - Origo

Amikor aztán a bíróság ideiglenes intézkedésével a Simicska-érdekeltség Mahir-cégnek adott igazat, megtiltva, hogy a főváros elbontsa a hirdetőoszlopokat, Tarlós továbbra sem szólalt meg. Talán ezúttal elárulja, mit gondol a helyzetről.

A 169 elbontott oszlopból csak 12 került újra a helyérehttp://www.origo.hu/itthon/20160119-simicska-oszlophaboru-169-12.htmlIdézést kapott Simicska oszlopvédő cégehttp://www.origo.hu/itthon/20160121-rendorsegi-idezest-kapott-simicska-oszlopvedo-cege.html
12:04
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Kezdődik a Budapestinfó

Megérkezett Tarlós István főpolgármester, világoskék nyakkendőt kötött.

12:07
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Bunkóparasztozással nyitott

Mindig elhatározom, hogy mindent komoly képpel mondok el, de soha nem állom meg, hogy ez végül ne így történjen - kezdi Tarlós, majd megosztott az újságírókkal egy szerinte elgondolkodtató történetet.

Szívére vette Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hvg.hu egyik írásáról beszélt, amiben állítása szerint a szerző "bunkó paraszt módon" hasonló szavakkal minősítette a kormányfőt és őt is.

12:10
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Ínyenc élményeiről mesél Tarlós

Ínyenc élmény volt Tarlós számára a csütörtöki, a kis létszám miatt végül határozatképtelen fővárosi közgyűlési ülés. Emlékeztetett: ha elegen kérik, neki össze kell hívni az ülést. Így tett decemberben is, és így tett most is, bár nem látta sok értelmét ezúttal, mert költségvetési kérdéseket érintett a téma, azokról pedig még korai beszélni.

Szerinte várható volt, hogy a kormánypárti politikusok nem mennek el erre a "felesleges performanszra", de még elgondolkodtatóbbnak tartja, hogy négy ellenzéki polgármester sem ment el az amúgy az ellenzékiek által kezdeményezett ülésre.

12:14
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Örüljön Horváth, hogy nem jelenti fel

Azzal riogatni, amivel az MSZP-s Horváth Csaba, hogy nem lesz közvilágítás a fővárosban vagy más közszolgáltatás, az már-már büntetőjogi kategória - állapította meg a főpolgármester, hozzátéve, nem jelenti fel ezért a szocialista politikust, bár elvileg megtehetné.

Tarlós szerint Horváth Csabának örülnie kellene, hogy nem jelentik fel Fotó: Bielik István - Origo
12:17
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Az uberesek nem fizetnek adót?

Igyekszik tisztázni a taxisügyet Tarlós, mert szerinte sok kusza dolog van ebben a témában. Abban szerinte a taxisoknak igazuk van, és ezért a miniszterelnökkel együtt az adófizető taxisok pártján áll, miközben ismeretei szerint az uberesek "nem fizetnek se adót, se járulékokat rendesen".

Tarlós megérti a taxisokat Forrás: MTI/Balogh Zoltán
12:21
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Van, amiben a taxisoknak sincs igazuk

Abban viszont nincs igazuk a taxisoknak, hogy a jelenlegi taxirendelet az ő bevonásuk nélkül íródott, mert számtalanszor egyeztettek - mondta Tarlós.

Uber-ellenes taxistüntetés Budapesten - nincs mindenben igazuk Fotó: Polyák Attila - Origo

Emlékeztetett arra is, hogy amikor a rendeletet alkották, az Uber még sehol nem volt, másrészt annak idején éppen a taxisok követelték, hogy rögzítsék a rendeletben a fix tarifát, amivel állítása szerint nem is értett teljesen egyet a főpolgármester.

12:23
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Nem érti Juhász szerepét

Nem érti Tarlós, hogy milyen szerepet kíván betölteni a taxisvitában és a kormánnyal való egyeztetésben az Együtt politikusa, Juhász Péter, aki se országgyűlési, se fővárosi közgyűlési képviselő. Ez nem Juhász Péter kritikája - jegyezte meg. 

Tarlós szerint az sem mindig világos, hogy ki képviseli legitim módon a taxisokat, és ki nem. 

12:25
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Módosítják a taxirendeletet

Az biztos, hogy módosítani fogja a főváros a taxirendeletet, ez indokolt is - állapította meg Tarlós.

Kitért arra is, hogy amikor a múlt héten a taxisokkal tárgyalt, ők azt követelték, hogy tiltsák be az Ubert. Erre azonban se jogunk, se lehetőségünk - mondta. 

Nem ígérhette, hogy lekapcsolja az Ubert, mert ennyi erővel azt is ígérhette volna, hogy megtanítja a taxisokat repülni - tette hozzá. 

12:27
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Szóba került Lázár János is

Az a bizonytalan érzése Tarlósnak, hogy a közvélemény még a végén elhiszi, amit Lázár János miniszter állított a csütörtöki Kormányinfón, hogy állítólag a főváros tartozik 12 milliárd forinttal a MÁV-nak, mert ez így nem igaz.

12:29
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Zéró tolerancia az uberesekkel

Miközben a főpolgármester a Budapestinfón a taxisokról és az uberesekről beszélt, Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár egy másik sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány mostantól zéró toleranciát hirdet az Uber sofőrjeivel szemben, legalábbis adózás tekintetében.

A NAV tájékoztatót jelentet meg, amely egyértelműen leírja mi a teendője egy Uber-sofőrnek Fotó: Polyák Attila - Origo

A NAV állítólag ki is kérte az Ubertől azok nevét, akik náluk személyszállítási tevékenységet végeznek.

12:33
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Egy fillérrel sem tartoznak

A Lázár által emlegetett MÁV-os tartozást magyarázva Tarlós emlékezetett a főváros és a MÁV, illetve a Volánbusz közötti megállapodásra a Budapest-bérletekkel összefüggésben. Eszerint van fizetési kötelezettsége a fővárosnak a két szolgáltató felé, de ezt 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is pontosan folyósította a főváros. 

Egy huncut fillérrel nem tartozik a főváros sem a minisztériumnak, sem a MÁV-Startnak, sem a Volánnak  - mondta Tarlós.

A tartozást Tarlós szerint talán egy későbbi, a minisztérium és a cégek közötti viszonyt befolyásoló törvénymódosításra hivatkozva állíthatják, de az összeg akkor sem stimmel, másrészt ez a változás az előbb említett háromoldalú megállapodást a főpolgármester szerint nem befolyásolja. 

12:35
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Tarlós Orbánra hivatkozik

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában is megerősítette, hogy az agglomerációs közlekedés biztosítása állami feladat, amivel az államnak, nem pedig a fővárosnak kell megbirkóznia - emlékeztetett Tarlós.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió stúdiójában Forrás: MTI/Máthé Zoltán
12:37
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

A buszok maradhatnának a fővárosnál

A legegyszerűbb lenne, ha az agglomerációs buszközlekedést úgy oldanák meg, hogy a főváros továbbra is végigviszi a buszjáratokat, és az állam kifizeti a költséget - javasolta Tarlós.

Szerinte ugyanis az technikailag nehéz, hogy egy 20 kilométeres útvonalból 17-et a főváros fizet és üzemeltet a városhatárig, onnan pedig 3 kilométert az állam. 

12:42
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Százmilliárdos teher a HÉV

A HÉV-ek átadása is problémás lehet - sorolta Tarlós, megjegyezve: támogatja az átadást a költségek csökkentése érdekében és azért is, mert

pár éven belül sok pénzért fel kell újítani

a pályaszakaszokat, a biztonsági berendezéseket és a járműveket is, aminek 60-100 milliárdos költségét a főváros képtelen finanszírozni.

Mint arról az Origo is beszámolt, a HÉV lehet az új 3-as metró.

A H6-os HÉV kisiklott szerelvényének visszaemelése Dunaharasztinál január 6-án Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az ellenzéki kijelentésekre reagálva megjegyezte: a HÉV-ek átadása nem okoz vagyonvesztést a fővárosnak, nem valósul meg hűtlen kezelés, mert

közösségi tulajdon a fővárosi és az állami tulajdon is

- mondta. Tarlós szerint ugyanez volt a helyzet a fővárosi kórházak átadásánál is, és ezt már akkor sem tudta megértetni az MSZP-s Horváth Csabával.

12:45
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Szombaton tárgyalnak Sesztákkal

Szombaton tárgyal újra a főpolgármester Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel - derült ki. Tarlós szerint a főváros idei költségvetésének februári tervezéséig meg kell egyezni az állammal a közösségi közlekedés finanszírozásának még nyitott kérdéseiről és az agglomerációs közlekedés feltételeiről. 

Az utasoknak semmi bajuk nem lesz, mert nem fognak érezni ebből az egészből semmit  - mondta Tarlós. 

12:46
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Létszámleépítés a BKK-nál

Jelentős létszámleépítés lehet a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK), ha a feladatok és a tevékenységek átrendeződnek - mondta Tarlós, aki szerint a BKK-nak projektszervező és forgalomszervező cégnek kell lennie, nem felduzzasztott vállalatnak, ami korábban sem volt Tarlós ínyére.

Tarlós István sajtótájékoztatót tart a Városházán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
12:48
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

A BKV-tól is kirúghatnak 200 embert

A BKV 200 fős létszámcsökkentésben gondolkodik - árulta el a főpolgármester. Azt mondta, ez legfeljebb 4-500 millió forint megtakarítás lehet éves szinten, semmiképp nem milliárdok.

12:52
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Elvehetik a 65 év felettiek ingyenes utazását

Megkérdőjelezhető, hogy teljesen díjmentes a 65 év felettiek utazása - mondta még Tarlós. A kenyeret, a tejet, a parizert sem kapjuk ingyen, én is 65 év feletti vagyok - tette hozzá.

Nem lenne teljesen ingyen a 65 év felettiek utazása Fotó: Polyák Attila - Origo

Ehhez a kormány egyetértése is kell - emlékeztetett, hozzátéve, hogy a 6 éven aluli gyerekek ingyenes utazásához nem nyúlna.

12:56
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Tízmilliárdokat veszített a főváros a rezsicsökkentésen

Hasznos dolog, bátor és jó lépés a rezsicsökkentés, ám ennek vannak nemkívánatos hatásai is - mondta Tarlós, utalva arra, hogy az állami rezsicsökkentés miatt gyakorlatilag elolvadt a fővárosi közműcégek profitja.

Budapest nem járt jól ezzel Origo

Tarlós szerint a fővárosi közszolgáltató cégeket 2010 óta mintegy 55 milliárd forint veszteség érte emiatt. A főpolgármester szerint támogatandó politikailag a rezsicsökkentés, de szívesen venné, ha a főváros cégeit emiatt valahogy kompenzálnák.

13:00
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Biztatóak a kilátások

Jól állunk, biztatóak a kilátások: május környékén átadják a teljes fonódó villamoshálózatot - mondta Tarlós, aki rendkívül hasznosnak tartja a beruházást.

Fonódó villamos próbajárata a Kolosy téren Forrás: Origo
13:00
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Jönnek a kérdések

Most jönnek a kérdések.

13:03
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Vannak még gondok

Ha az állam átveszi az összes HÉV-vonalat, azzal átveszik a csepeli HÉV-et is, ami viszont nem megy ki az agglomerációba, így ez is egy olyan technikai probléma, amire még megoldást kell keresni - sorolta a főpolgármester egy kérdésre válaszolva.

Szerinte mindegy, hogy a technikai részletek egyeztetésére mennyi idő megy el, kettő vagy hat hónap, az viszont nagyon fontos, hogy februárra az alapmegoldásban egyezségre kell jutni, mert utána még a közgyűlésnek is meg kell ezt szavazni, majd ez alapján kell tervezni az idei költségvetést.

A főpolgármester sajtótájékoztatója a Városházán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
13:09
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Tarlós akkorát ugrott, mint egy kenguru

Vannak, akik szerint ő az egyedüli ember, aki még teletextet olvas a televízión - ismerte el Tarlós, aki azt mondta, akkorát ugrott, mint egy kenguru, amikor a teletexten azt olvasta, hogy nem készül el a 3-as metró felújítása a vizes vb-re.

17 kilométernyi metrót kell felújítani Forrás: MTI/Jászai Csaba

Szerinte senki nem ígérte, hogy teljesen befejeződik a rekonstrukció a vizes vb-re, hiszen egy év alatt 17 kilométernyi metrót képtelenség felújítani. "Kétszer félrenyeltem a málnaszörpöt, amikor ezt olvastam" - mondta.

13:15
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Felfordulást hoz majd az olimpia

Szeretem a küzdősportokat, de 2016-ban arról beszélni, hogy 2024-re milyen hatalmi harcok lehetségesek, az naivitás - mondta Tarlós az esetleges háttérben folyó hatalmi harcokra vonatkozó kérdésre válaszolva.

A 2024-re esedékes esetleges olimpiáig még két választás lesz, és hogy ő kétszer nem indul még újra, a szinte biztos, ezért nem ő nyitja meg a játékokat, ha lesznek is - mondta Tarlós. Hozzátette: ha lesz olimpia, akkor felfordulás lesz, de ez csak pár hétig tart, és mindenhol máshol is így van.

13:17
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Nem tudni, lesz-e még választás

Lesz-e egyáltalán a jövőben önkormányzati választás? - kapta a kérdést Tarlós. Azt válaszolta, biztos lesz közigazgatási változás, egyfajta reform, de hogy ennek lesz-e ilyen következménye, azt még nem tudni.

Annyit mondott, hogy a kétszintű közigazgatási rendszer Budapesten nem jó, de akkor is így marad várhatóan 2019-ig.

13:21
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

150 dolgozónak mennie kell a BKK-tól

Körülbelül 150 embert bocsátana el a BKK-tól a főpolgármester, szerinte az a lényeg, hogy a forgalomszervezés és a fejlesztési területek továbbra is működjenek. Szerinte a jelenleg ezerfős cég túl nagy létszámú.

13:24
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

A fővárost nem keresték az uberesek

Sem a fővárost, sem a főpolgármestert nem kereste eddig az Uber - mondta egy kérdésre Tarlós, aki ennek azért is örül, mert szerinte nem a főváros van most lépéskényszerben, hanem a kormány módosítja majd a vonatkozó rendeleteit, amihez később a fővárosnak persze hozzá kell igazítania a saját taxirendeletét.

Az uberesek még nem keresték a fővárost Forrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck
13:25
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Nem mindegy, hogy át- vagy vissza!

Nem átveszi az állam az agglomerációs közlekedés feladatait, hanem visszaveszi - emelte ki a különbséget a főpolgármester, aki szerint azért visszavételről lehet csak beszélni, mert korábban ez állami feladat volt, most csak visszakerül oda. 

13:30
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy tulajdont nem kap az állam

A későbbi fejlesztések finanszírozását a fenntartónak, tulajdonosnak kell majd biztosítania azokon a területeken, amelyeket az állam visszavesz a fővárostól - utalt Tarlós például a HÉV-ek átadásánál a tervezett fejlesztésekre.

Tarlós Istvánnak vannak még módosító javaslatai a megállapodáshoz Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Persze nem biztos, hogy tulajdonba kell adni az államnak a HÉV-eket, lehet, hogy jobb lenne, ha csak használatba adná a főváros, a főpolgármester legalábbis fel kívánja vetni ezt a tárgyalásokon.

13:33
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Hetven fillérből a Római fürdőig

Szükségszerű lesz az állammal a bérletekről is tárgyalni, ha a HÉV visszavétele megtörténik - mondta Tarlós, aki szerint lesz nyilván egy olyan jegy vagy bérlet, amelyik jó a HÉV-re is, és egy olyan, amivel arra nem lehet felszállni.

A főpolgármester arról is anekdotázott ennek kapcsán, hogy gyerekkorában még 70 fillérből lehetett utazni a HÉV-en a Római fürdőig. 

13:36
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem lesz viteldíjemelés

Egyelőre nem akar viteldíjemelést a főpolgármester a közösségi közlekedés területén, de azt nem tudja megígérni, hogy az agglomerációs közlekedés állami visszavétele után ilyen nem lesz, ahogy azt sem tudja megígérni, hogy soha többet nem drágulnak majd a jegyek és a bérletek.

Utasok vásárolnak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegy- és bérletkiadó automatáinál Forrás: MTI/Mohai Balázs
13:39
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Tarlós nem egy notórius hazudozó

Nem vagyok egy notórius hazudozó, így ha tudnám, biztos elmondanám, hogy mennyivel emelkedhet annak az utazásnak az ára, ami tartalmazza majd az agglomeráción kívülre menő HÉV-ek használatát is - mondta Tarlós egy kérdésre válaszolva. 

13:42
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Február 17-ig van idő

Február 17-ig, a közgyűlés üléséig el kell készülnie az állam és a főváros közötti megállapodásnak - mondta Tarlós, aki megjegyezte, ha az agglomerációs közlekedés visszavétele csúszna, akkor meghitelezi a főváros a költségeket, de ezt be fogja hajtani majd az államon.

13:46
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Mi a közös Habonyban és Nixonban?

A főpolgármester régóta, 2006 óta ismeri Habony Árpádot, aki "mint Habony Árpád" segített neki az egyeztetésben a BKV-ügyben. A részletekről Tarlós nem kívánt beszélni, mondván: arról sem számol be a sajtónak, hogy este tíz óra után miről beszélget a feleségével.

Habony Árpád Habony Árpádként beszélgetett a főpolgármesterrel Forrás: Origo

Nincs közös vállalkozásunk, nem lakunk együtt, engem ő még sose bántott, én se őt, utasításokat sem adunk egymásnak - mondta Habonyról Tarlós.

Nixon elnök itt éppen Elvis Presley-vel Forrás: AFP

Úgy kéri számon rajta a sajtó a beszélgetéseiket, mintha annak idején Nixon elnök titokban elment volna tárgyalni Kínával, és utána nem mondott volna róla semmit - hozott egy hasonlatot a főpolgármester.

13:51
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Dugódíjat hall, de nem arra gondol

A dugódíjhoz kapcsolódóan felmerült havi 5000 forintos Budapest-matrica kapcsán Tarlós megjegyezte: a dugódíj kifejezés hallatán mindig elfogja a röhögés, mert egészen másra gondol mindig.

13:58
január 22, 2016
Vágólapra másolva!

Véget ért a Budapestinfó

Ha lesz komoly fejlemény a fővárosi közösségi közlekedés ügyében, akkor nem kizárt, hogy rendkívüli közgyűlési ülést hív össze - búcsúzott Tarlós.