Átadták Európa legnagyobb napelem parkját Franciaországban

napelem park
A most átadott Cestas Európa legnagyobb napelem parkja
Vágólapra másolva!
A Cestas napelem park hivatalos megnyitó ünnepségét a párizsi klímakonferenciára időzítették. Így még nagyobb nyilvánosságot kapnak.
Vágólapra másolva!

Ajándék a párizsi klímacsúcsnak

A 300 MW kapacitású napenergia telep már október vége óta próbaüzemben megy, de

a hivatalos megnyitót a december elején tartott párizsi klímacsúcs (COP21) alatt akarták megrendezni,

hogy még nagyobb figyelmet kapjanak, ami egy ilyen jó kezdeményezésnél nem is támadható.

Egy zöld makett a párizsi klímacsúcson. A Cestas napelempark átadását a klímatanácskozás idejére időzítették Forrás: AFP/Loic Venance

A franciaországi Bordeaux közelében fekvő napenergia park 250 hektáros területén 350 futballstadiont lehetett volna építeni.

Ehelyett 15 ezer napelem panelt telepítettek ide, amelyek annyi energiát termelnek, ami egyenértékű egy atomerőmű egyharmadnyi energiatermelésével, vagy például egy akkora város, mint Bordeux energiaszükségletét is képes fedezni.

Versenyképes napenergia

Mindamellett, hogy a projekt megújuló energiaforrásként a környezet védelmét támogatja, ahogy Xavier Barbaro, a Neoen vezérigazgatója nyilatkozta a német FAZ online-nak, még olcsóbb is annál. A harmadik legnagyobb független francia zöld energiaszolgáltatótól vásárolt áram ára 10,5 euró centbe kerül kilowattóránként.

A most átadott Cestas Európa legnagyobb napelem parkja Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

Ez az alacsony ár többek között annak is köszönhető, hogy maga a beruházás kedvező áron vásárolt, kínai napelemekkel lett megvalósítva.

- Az áraink alacsonyabbak, mint amit az az atomerőmű fog termelni, és amelyet a brit Hinkley Pointnál építenek - mondta.

Energiát termelő verőfény

A dél-franciaországi terület kiválasztása nem a véletlen műve, olyan helyszínt kerestek a megaprojekt megvalósítására, ahol a napsütéses órák száma igen magas.

Dél-Franciaország a magas napsütéses óraszám miatt különösen alkalmas napelem erőművek telepítésére Forrás: Wikimedia Commons

Bordeaux épp ilyen, ráadásul idén júniusban 61 órával, júliusban pedig 30 órával több volt a napsütéses órák száma az elmúlt 30 évhez képest.