Chirac nyúlja a zenét a kampányához

Vágólapra másolva!
A Daft Punk a francia politikai csatározások középpontjába keveredett, mióta a legfőbb két esélyes indulónak is megtiltotta, hogy egy számát felhasználja a választási kampányához.
Vágólapra másolva!

A történet meglehetősen szokatlan: mind Jacques Chirac, mind baloldali kihívója, Lionel Jospin csapata is megkereste a Daft Punkot, hogy a One More Time-ot felhasználhassa a választási kampányában. A válasz kevéssé meglepő: az együttes nem akarja a dalait semmilyen formában sem kapcsolatba hozni a politikával.

Kicsivel később a Daft Punk tudomására jutott, hogy Chirac már többször is felhasználta a dalt különféle gyűléseken és rendezvényeken. Pert nem indítottak, de felszólították a jogsértés befejezésére. Ezután Chirac a St. Germain dalait kezdte háttérzeneként felhasználni, szintén engedély nélkül. Tette ezt egészen addig, míg ez is el nem jutott az alkotó fülébe, akkor azonban ezt is abba kellett hagynia.

Azóta a meglehetősen összevisszára sikeredett kampányzenék némileg ódivatúbbá váltak, Chirac kampányának állomásain a veterán rocker, Johnny Halliday húzza a talpalávalót.

Végül Jospin is maradt a tradicionálisabb vonalnál: ő Jean Jacques Goldmanra szavazott.

Mindezek mellett nem ez az első eset, hogy Chirac a Daft Punk zenéjét lenyúlja. Nemrégiben zárult le az a per, melyben az együttes Stardust nevű projektje volt a felperes, s ami azért indult el, mert Chirac csapata a The Music Sounds Better With You című számot beépítette kampányába. A csapat perelt és nyert: egyetlen, szimbolikus frankot.

A francia választások első fordulóját április 21-én tartják, a második kör május ötödikén következik. Ez utóbbiban nagy valószínűséggel Chirac és Jospin indulhatnak csak, s nem valószínű, hogy a végeredményt a kampányzenék nagyban befolyásolnák.


Korábban:
"Al Gore-jelenség" van kialakulóban Párizsban
MTV Europe zenei díjkiosztó a Punani évében

Gyarapítsa CD-gyűjteményét!
A Daft Punk albumaival