MTV Europe zenei díjkiosztó a Punani évében

Vágólapra másolva!
A Limp Bizkit három kategóriában nyert, a Gorillaz és Craig David két-két díjat kapott november 8-án Frankfurtban az MTV Europe idei zenei díjkiosztóján.
Vágólapra másolva!

"Booyakasha!" - köszöntötte a frankfurti Festhalle közönségét és feltetetően sokszázmillió tévénézőt az est házigazdája Ali G. A hazájában kultuszhősnek számító brit komikust - aki figurája szerint igazi gettó-szupersztár - eddig maximum Madonna klipjéből ismerte a nagyvilág (a Music-ban ő a limuzin sofőrje), de most aztán alapos dózist kapott egyedi, vitriolos humorából. A világ valószínűleg egyetlen pösze MC-je fanfárok hangjára, és "A gonosz él!" figyelmeztetésre emelkedett a színpadra, nem véletlenül: a gála során nem volt olyan díjátadó, nyertes és fellépő, akit ne ért volna verbális inzultus Ali G részéről.

Me name iz Ali G, aiii!

Ali G kisszótárban

Craig David nagy élvezettel markolja a két díját

Az idén ugyan a U2-nak híre-hamva sem volt az eseményen, ennek ellenére a közönség és a nézők nem maradtak politikai kommentár nélkül. A Blur-frontember Damon Albarn, jelenleg a "világ első virtuális zenekara", a Gorillaz énekese a legjobb dance előadónak járó díj átvételekor arra kérte a világot, ne hagyja, hogy a Föld egyik legszegényebb országát bombázzák. A civil kurázsit elismerő Free Your Mind különdíj idei tulajdonosainak, az AIDS-betegek olcsóbb orvosi és gyógyszerellátásáért harcoló dél-afrikai TAC-nek két delegáltja arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a lépfene-krízis megfékezésére dollármilliókat költ Amerika, megfizethetetlen áron kínálja az AIDS-esek kezeléshez szükséges gyógyszereket. Az Amerika-ellenes hangulat fokozásához a legjobb popelőadó díját prezentáló Herbert Grönemeyer is hozzájárult: "Állítsátok meg a háborút!" - szólított fel.

Díjnyertes gorillák

a Brit Awardson

A díjakat - melyeket egy 800 fős döntő testület ítél oda - jórészt nem lehet elvitatni, de azért akadt néhány a homlokra kérdőjelet rajzoló eset: Limp Bizkit a legjobb zenekar? (A U2 és az REM ellenében? Mellesleg Fred Durst bandájának mindhárom díja megkérdőjelezhető.) Gorillaz a legjobb tánczenei előadó (A Daft Punk és a Faithless ellenében?) Anastacia a legjobb popelőadó? (Briney Spears és az 'N Sync ellenében?) A trendiség és a rajongók szava érvényesült - és ez így van rendjén.

Felnőtt egy új MTV-generáció. "Bo!"

A MTV Europe zenei díjának 2001-es nyertesei

Fred Durst büszke lehet a generációjára

Album: Limp Limp Bizkit - Chocolate Starfish and the Hotdog Flavored Water

Dal: Gorillaz - Clint Eastwood

Klip: The Avalanches - Since I Left You

Website: www.limpbizkit.com

Női előadó: Jennifer Lopez

Férfi előadó: Robbie Williams

Popelőadó: Anastacia

Rockelőadó: Blink 182

Dance előadó: Gorillaz

Hiphop előadó: Eminem

R'n'b előadó: Craig David

Új előadó : Dido

Free Your Mind különdíj: Treatment Action Campaign, Dél-Afrika

(Craig David második díját a regionális kategóriában, mint legjobb angol/ír előadó kapta.)

Ajánlat:

MTV Europe Music Awards 2001

Képek: Reuters

[origo]