Audioslave- és Maximo Park-játékunk nyertesei

Vágólapra másolva!
Nemrégiben új albumával jelentkezett a balladás-rockos arculatát domborító Audioslave, valamint debütáló lemezét mutatta be a brit popzene sokadik ígéretes hullámával együtt érkező Maximo Park. Mindkét lemez a maga nemében különleges, érdekes kalandozás az újszerű zenék birodalmában, és most 3-3 példányt a szerencsések meg is nyerhettek.
Vágólapra másolva!

Amikor a fő ideológus és frontember, a hiphop-gerilla Zack de la Rocha 2000-ben otthagyta a Rage Against The Machine-t, nyilvánvalóvá vált, hogy a zenekarnak - legalábbis ebben a formában - befellegzett. Értékelendő, de mindenképpen kockázatos döntés volt részükről, hogy ahelyett, hogy egy hasonlóan "énekbeszélő" frontemberrel próbálták volna újra felvenni az elveszett fonalat, inkább Chris Cornellt, a Soundgarden volt énekesét invitálták meg néhány közös zenekari próbára. 2002-ben, immáron Audioslave néven, két jól eltalált kislemez-, illetve klipslágerrel megtámogatva debütáltak hatalmas sikerrel, a nemrégiben megjelent Out of Exile pedig tovább erősíti szupersztár-státusukat.

Az új album egyik nagy erénye, hogy a saját stílus kialakítására való törekvés többé-kevésbé meg is valósul, miközben most is jó ízléssel fordulnak a hetvenes évek hard-rock hősei felé inspirációért. Chris Cornell esetében persze eddig is világos volt, hogy nagy hatással volt rá a Zeppelin-énekes Robert Plant, a gitáros Tom Morello viszont ez idáig még sosem játszott ennyire hagyományos megközelítésben. Annak ellenére, hogy talán kicsit túlzásba vitték a lassan építkező, himnikus dalok számát, azért az Out of Exile több, mint egy jó iparosmunka.

A Maximo Park egyike annak a számos új zenekarnak, amely a tíz évvel ezelőtti britpop-korszak pezsgését idézve mostanság megjelent Nagy-Britanniában. Őket is érezhetően a hetvenes évek végének és a nyolcvanas évek elejének stílusteremtő brit zenekarai befolyásolták a leginkább, így a Jam dühös és frusztrált nemzedéki rockzenéje, az XTC neurotikus lüktetése, vagy kicsit később a Smiths sérült és érzékeny lírája. A frontember, Smith egy interjúban azt mondta, nem is feltétlenül egyes zenekarok hatottak rájuk, hanem filmek, irodalmi élmények és még ki tudja, mi minden, az art rock címke pedig esetükben nem is tűnik marhaságnak.

Az album kapcsán az elismerés nem maradt el, a Maximo Park a kritika mellett a közönséget is meghódította: debütáló lemezük és három kislemezük is bejutott a brit Top 20-ba. Ezenkívül a zenekar sikerrel koncertezett Japánban, Amerikában, és több európai fesztiválon is. A magyar kereskedelmi rádiókhoz szokott fülnek talán túl nyers, de erős és ígéretes lemez az A Certain Trigger, amelynek nem árt egy kis időt hagyni, utána meg már úgyis késő, mert képtelenség kiverni a fejünkből.

Audioslave-játékunk kérdése az volt, hogy mi a címe Chris Cornell szólóalbumának, a helyes megfejtés pedig a Euphoria Morning volt. A jó választ beküldők közül CD-t nyertek:

Hericz Ágnes
Dobos István
Molnár Mária

A Maximo Park kapcsán arra voltunk kíváncsiak, melyik híres brit kiadó szerződtette a zenekart. A helyes válasz a Warp Records, a CD boldog tulajdonosai pedig:

Holló András
Siegfried Kató
Jónás Gyula

A nyerteseknek gratulálunk, a CD-ket részükre postán küldjük.