A bukmékerek szerint Bob Dylan a legesélyesebb az irodalmi Nobel-díjra

Vágólapra másolva!
Az irodalmi Nobel-díj kiosztását megelőző hét minden évben a találgatásokkal telik. Idén október 6-án, csütörtökön egy órakor hirdetik ki az eredményt. Eddig Adonis szíriai költő állt a fogadási listák élén, de egy nappal a kihirdetés előtt Bob Dylan tört az élre. Nádas Péter jelenleg a hetedik helyen áll, megelőzve Philip Roth, Cormac McCarthy és Thomas Pynchon amerikai írókat.
Vágólapra másolva!

A Nobel-díjak kihirdetése 2011-ben október 3-án kezdődött az orvostudományi-élettani díjjal. Az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjének kihirdetésére idén október 6-án, csütörtökön kerül sor. A fogadások már javában zajlanak, a legnagyobb esélyesként számon tartott jelöltek jórészt ugyanazok, mint az előző években, egy-két meglepetés tűnt fel csak az élbolyban.

Köztük a legváratlanabb esélyes Bob Dylan, akit ugyan 1997 óta ötször jelöltek az irodalmi Nobel-díjra, de a Ladbrokes bukmékeroldal listáján sosem tűnt fel az esélyesek között. Bob Dylan Nobel-díja több okból is meglepő lenne: egyrészt még nem volt rá példa, hogy énekes-dalszerzőt jutalmazott volna a svéd Akadémia, másrészt amerikai nemzetisége is ellene szól. Utoljára 1993-ban nyerte amerikai a díjat, Toni Morrison, és az azóta már lemondott akadémiai főtitkár, Horace Engdahl amerikai irodalmat lekicsinylő megjegyzése után (itt olvashat erről bővebben) a Nobel-bizottságon rajta maradt az Amerika-ellenesség bélyege.

Bob Dylan az elmúlt négy évtizedben több mint negyven albumot jelentetett meg, és a 20. század több emlékezetes himnuszát alkotta meg, például a Like a Rolling Stone és a Blowin' in the Wind című számokat - érvelnek az énekes hívei. Dylan dalszövegeinek költészeti értékeiről irodalomprofesszorok is előszeretettel értekeznek (például Christopher Ricks, aki Dylant Miltonhoz, Keatshez és Tennysonhoz hasonlította). Minden irodalmisága ellenére annyira távol áll a többi nyertestől, hogy az biztos, győzelme alaposan megváltoztatná az irodalmi Nobel-díjról alkotott képet.

Az Adonis művésznevű szíriai költő (eredeti neve Ali Ahmad Said Asbar), aki egészen tegnapig a Landbrokes bukmékeroldal fogadási listáját vezette, sokadik éve a fogadásokat kötők nagy favoritja. A költő több mint húsz kötetet jelentetett meg arab nyelven. Sokan valószínűleg azért fogadnak rá, mert úgy vélik, az Egyiptomban, Líbiában és Tunéziában zajlott idei forradalmi és polgárháborús események ráirányították a bizottság figyelmét az arab világra. Az már többször bebizonyosodott, hogy a díjakat odaítélő bizottság az elismerésen keresztül szívesen voksol társadalmi ügyek mellett. Adonis ráadásul az első arabul író szerző, akit Goethe-díjjal tüntettek ki.

Murakami Haruki japán író szintén évek óta az első öt hely valamelyikét foglalja el. Most az teheti őt esélyesebbé - legalábbis a fogadást kötők számára - , hogy idén októberben jelenik meg legújabb regényének, a Japánban hatalmas sikert aratott 1Q84-nek az angol nyelvű fordítása (Magyarországon is ugyanekkor kerül a boltokba a magyar fordítás). Murakami Nobel-díja ennek ellenére nagy meglepetés lenne, mivel a tapasztalat az mutatta, a bizottság nem részesíti előnyben a kereskedelmi sikert elért szerzőket.

A jelenleg negyedik helyen álló Tomas Tranströmer svéd költő visszatérő szereplő a fogadási listákon, talán skandináv származása miatt is. A korábban pszichológusként dolgozó lírikus anyanyelvén 23 kötetet jelentetett meg, magyarul három kötete olvasható. Assja Djebar, a legesélyesebbnek tartott női jelölt jelenleg az ötödik a Landbrokes-listán. Az Algériából származó, jelenleg a New York Universityn tanító írónő feminista nézeteiről ismert. Bár előkelő helyen szerepel a listán, ellene szól, hogy Doris Lessing személyében utoljára 2007-ben kapott Nobel-díjat feminista szerző. Őt követi a dél-koreai Ko Un, aki a svéd Tomas Tranströmerhez hasonlóan minden évben az első tízben szerepel.

Forrás: AFP
Nádas Péter a negyedik helyről csúszott mára a hetedikre - főművei az Egy családregény vége (1977), az Emlékiratok könyve (1986) és a Párhuzamos történetek (2005)


A hetedik helyen áll Nádas Péter, akinek idei feltűnése a Ladbrokes listáján azért meglepő, mert az eddigi években nem bukkant fel a neve a bukmékerek kedvenceként. A Kossuth-díjas írót az teszi esélyessé, hogy nagy tisztelet övezi Németországban is (2006-ban a berlini Művészeti Akadémia tagjává választották.) A németországi siker 2002-ben Kertész Imrének is sokat segített. Ennek ellenére meglepő volna, ha Nádas Péter kapná az elismerést, mivel csupán kilenc év telt el Kertész Imre díja óta, és a magyar túl kis nemzetnek számít ahhoz, hogy ilyen sűrűn kapjon irodalmi elismeréseket.

A 79 éves Philip Rothnak talán ez az utolsó esélye, hogy Nobel-díjat kapjon - ezzel érvel az amerikai író mellett az egyik irodalmi portál a svéd bizottságnak írott levelében. (Az oldal persze figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a szintén évek óta a jelöltek közt szereplő Tomas Tranströmer és Adonis még Rothnál is idősebb, és Doris Lessing 87 éves volt, mikor megkapta a kitüntetést.)

Az esélyesek között szerepel még három amerikai szerző, Joyce Carol Oates, Thomas Pynchon és Cormac McCarthy. Ők is évek óta a lista első felén foglalnak helyet, az ő elismerésük szintén nagy meglepetést okozna a főtitkár kritikája miatt.

A lista állása természetesen idén sem biztosíték semmire, az elmúlt években a tényleges döntés merőben eltért a spekulációktól, nagy meglepetést okozva az internetes oldalakon fogadóknak.

A Landbrokes oldalán az idei Nobel-díjas író nemére is lehet fogadni, s annak ellenére a férfiak vezetnek, hogy két évvel ezelőtt is női jelölt, Herta Müller nyerte el a Nobel-díjat, 2007-ben pedig Doris Lessing kapta meg a kitüntetést. Eddig összesen tizenkét nőt tüntettek ki irodalmi Nobel-díjjal.

A bejelentést a Nobel-bizottság honlapján élőben lehet követni, az eseményről mi is tudósítunk.