Menőségek, cukiságok, legendák nem túl messzi fesztiválokon

Vágólapra másolva!
Idén is lesz majd nagy fesztiváláttekintőnk, de még előtte felhívnánk a figyelmet néhány, a szívünkhöz közel álló, földrajzi értelemben sem túlságosan messzi rendezvényre. Pláne, hogy az egyik április vége felé lesz.
Vágólapra másolva!

A Bécsen (Magyarország felől nézve) kicsit túl lévő Kremsben rendezett Donaufestival évek óta a menőség és a kísérleti produkciók sajátos elegyét hozza megbízhatóan, több nagy névvel, gyakran egyedi előadásokkal, valamint a fesztiválhodály mellett a kisebb koncerteknek egy szuper templomi helyszínnel. (Tavalyi beszámolóink itt olvashatók.) Idén is két hétvégén tartják. Április 25-én és 26-án, pénteken-szombaton lép fel Jeff Mills, a Vatican Shadow, Robert Henke, Oneohtrix Point Never, Dean Blunt és mások. A következő héten négy nap is lesz, április 30. szerdától május 3. szombatig. Boddika b2b Joy Orbison, Kelela, DJ Sprinkles, Actress, James Ferraro, Stephen O`Malley, Fennesz, Oren Ambarchi, Bill Orcutt, Sensate Focus - ez kb. a fele a névsornak, és aki ezek közül legalább néhányra nem jajdul fel, az úgysem megy el olyan messze. Aki viszont ismeri a neveket, már megy is a honlapra, hogy megnézze, mibe kerülnek a jegyek, ugye?

A 2009 óta Katowicében megrendezett Off évről évre menőbb tud lenni, pedig már az első évben is a térség legmenőbb fesztiválja volt (lásd akkori beszámolónkat). Kevéssé és közepesen ismert előadókban mindig friss és változatos tud lenni (2012-ben sok ilyenről írtunk), már presztízsnek számít itt fellépni. Emellett mindig szállítanak pár nagyobb durranást is, idén ugyan még csak pár név derült ki, de már biztosan fellép a hosszú kihagyás után összeállt kultikus Neutral Milk Hotel, a twee pop legenda Belle and Sebastian és Scarlett Johannsson kedvence, a Jesus & Mary Chain. Valamint az ATP fesztiválnak és a Sub Pop kiadónak is lesz külön helye a fesztiválon, úgyhogy borítékolható a bomba erős line-up.

Nemrég írtunk itt az amúgy sem gyenge horvát szezon egyik legerősebb fesztiváljáról, a szeptember eleji Unknownról. Azóta bejelentettek néhány új nevet is, amelyek már az elektronikánál szélesebb zenei spektrum felé mutatnak. Az élő produkciók közül első helyen szerepel a sokadvirágzását élő Chic és Nile Rodgers neve, mellettük két újvonalas brit popcsapatot, a London Grammart és a Clean Banditet, valamint a Moderatot jelentették be a szervezők. A Disclosure fiúk mellett a DJ-szettek közül mi Hunee, Jamie XX és DJ Koze szereplését emelnénk ki, valamint az elmúlt évek számos felkapott előadóját futtató Young Turks (SBTRKT, Jamie XX, John Talabot) label night-ját. A teljes névsor itt olvasható.