Ez a könyv nem hagyhatja el Nagy-Britanniát

2017.11.09. 11:16

Ben Jonson reneszánsz drámaíró ritka kötetét nem vihetik át a brit határokon. John Glen kulturális miniszter tiltotta be ideiglenesen, mert abban bíznak, hogy a könyv segítségével többet megtudhatnak a reneszánsz színdarabok előkészítéséről. 

Egy ideig még biztosan Nagy-Britanniában marad  Ben Jonson reneszánsz drámaíró ritka kötete, ugyanis John Glen brit kulturális miniszter ideiglenesen betiltotta, hogy külföldre vigyék a könyvet. A kötet azért különleges, mert sok jegyzetet is írtak bele: tartalmaz színpadi instrukciókat, kellékekről szóló információkat, és szövegjavításokat is. Ez az egyetlen ismert dokumentum, amely megmutatja, hogyan készítettek elő egy Ben Jonson-darabot az előadására.  

Ben JonsonForrás: Origo

„Ben Jonson magyarázatokkal kísért írásainak Workes című gyűjteményét az a veszély fenyegeti, hogy Nagy-Britannián kívülre kerül, ha nem találnak vevőt a 48 ezer fontot (16,9 millió forintot) érő könyvre” - írja a minisztérium honlapja. Ha a kötet Nagy-Britanniában maradna, sokat segíthetne az angol színháztörténet tanulmányozásában és többet megtudhatnánk Jonson műveinek előadásairól is. Jonsont (1572-1637) Shakespeare után az angol reneszánsz legjelentősebb írójaként tartják számon.

Legutóbbi tartalmak a rovatból