Fémoszloppal esett neki a világhírű festménynek a múzeumban egy látogató

2018.05.26. 16:04

Megrongálta egy látogató Ilja Repin világhírű festményét a moszkvai Tretyjakov Képtárban. Az intézmény szombati tájékoztatása szerint a Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című alkotásban súlyos károk keletkeztek.

A látogató előző este, nem sokkal zárás előtt egy olyan fémoszloppal esett neki a festménynek, amely amúgy az érdeklődők biztonságos távolságban tartására szolgál a művektől. Az ámokfutó betörte a védőüveget, a vászon három helyen felszakadt.

Szerencsés véletlen, hogy a festmény legértékesebb része, a cár és a cárevics arcának és kezeinek ábrázolása nem szenvedett károkat

- közölte a múzeum.

A tettest őrizetbe vették. A rendőrség szerint a férfi azt mondta, "előzőleg felöntött a garatra". Tettének okairól egyelőre nincsenek információk, akár három év börtönt is kaphat.

Az 1885-ös olajfestmény a Tretyjakov Galériában lévő legjelentősebb műalkotások közé tartozik.

Retteget Ivánt és a fiát ábrázolja, miután a cár felindulásában megölte utódját. Az uralkodó tekintetében gyötrelem és borzalom tükröződik.

Az 1844 és 1930 között élt Ilja Repin az orosz realizmus egyik kiemelkedőbb portréfestője volt. Pavel Tretyjakov mecénás 1885-ben tett szert a festményre. A hagyatékából létrejött múzeum őrzi az orosz művészet legnagyobb gyűjteményét.

A megrongált festményt restaurálni fogják. Nem ez az első alkalom, hogy kár érte, 1913-ban egy férfi háromszor belehasított egy késsel a vászonba. 1927 óta üveg védi.