Ezeket még biztosan nem tudta a Star Wars zeneszerzőjéről

2018.06.25. 09:07

John Williams bármihez kezdett az életben, azt siker koronázta. A zeneszerző élete mégis tele van titkokkal, ezért most összegyűjtöttünk néhány érdekességet róla.

John Williams, a Star Wars, az Indiana Jones, a Jurassic Park, az E.T., a Schindler listája, A cápa és a Harry Potter I-III. zeneszerzője bármihez kezdett az életben, azt siker koronázta. Mivel a sikerei ellenére élete mégis csupa rejtély, ezért most összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert tényt róla.

 • John Williamst 1952-ben besorozták a hadseregbe. Három évet szolgált a légierőnél, ahol bár kapott kiképzést, főleg zongorázott és vezényelt a katonazenekarban.
 •  Leszerelése után New York-i jazzklubokban zongorázott, akkoriban még főleg Johnny néven ismerték.
 • A filmtörténelem húsz legnagyobb bevételét termelő filmje közül nyolcnak Williams szerezte a zenéjét.
 • A zeneszerző 24 Grammy-, 7 BAFTA-, 5 Oscar-, és 4 Golden Globe-díjat nyert. 51 Oscar-díj jelölésével Williams a második legtöbb jelölést elért ember a történelemben Walt Disney után.
 • 1956-ban elvette Barbara Ruick színésznőt, három gyermekük született. 1974-ben, 43 éves korában az asszony forgatás közben agyvérzést kapott és meghalt. Ez nagy törés volt a zeneszerző életében.1980-ban vezette oltár elé Samantha Winslow fotóst.
 • Első feleségével a közös gyerekük, Joseph a világhírű Toto együttes frontembere és maga is zeneszerző. 
  John Williams 1974-ben találkozott Steven Spielberggel, aki később bemutatta George LucasnakForrás: FilmMagic/2016 Axelle/Bauer-Griffin/Axelle/Bauer-Griffin

   

 • 1974-ben egy fiatal rendező, bizonyos Steven Spielberg megkörnyékezte John Williamst, hogy dolgozzanak együtt. Második közös munkájuk, A cápa hatalmas sikert ért el. Több mint 20 filmet jegyeztek együtt.
 • Steven Spielberg mutatta be John Williamst barátjának, George Lucasnak, aki éppen a Csillagok háborúja első részéhez keresett zeneszerzőt.
 • Várhatóan 2019. december 20-án mutatják be a Star Wars: Episode IX. című filmet. John Williams bejelentette, hogy ez lesz az utolsó Csillagok háborúja rész, amit elvállal.

Korábban megírtuk, hogy október 16-án a magyar közönség is megnézheti, meghallgathatja a Star Wars in Concert: Egy új remény című koncert- és filmshowt, amelyen a Prágai Filharmonikus Zenekar szólaltatja meg a mester műveit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK