Bryan Adams jelszava: Mindhalálig rock!

Vágólapra másolva!
Bryan Adams világhírű kanadai zenész, dalszövegíró és napjainkra már elismert fényképész 1992-ben adott először Magyarországon koncertet. Azóta is szívesen tér ide vissza – a Get Up című, új albumát bemutató turnénak is a Budapest Sportaréna lesz az egyik állomása. A Summer of '69, a Run To You, a Here I Am, az Everything I Do és számtalan további sláger előadója e-mailben válaszolt az Origo kérdéseire – azt is megtudtuk, hogy legnépszerűbb dalai közül melyiket mentené meg legszívesebben az utókornak, és azt is elárulta, miért.
Vágólapra másolva!
Bryan Adams Forrás: Live Nation

Nagyon komoly rajongói bázisa van Magyarországon – 2007-ben több százezren vettek részt a budapesti koncertjén, de előtte és utána is többször sikerrel lépett fel nálunk, mindig más és más műsorral. Ezúttal milyen show-val készül?

A jelenlegi turnénkon a Get Up című, új albumom zenéjét népszerűsítjük, úgyhogy élőben előadjuk a dalok legalább felét, kiegészítve a korábbi slágereimmel.

Korábban szokása volt a koncertjein felhívni valakit a közönség soraiból a színpadra. Továbbra is folytatja ezt a hagyományt?

Évekkel ezelőtt ez valóban szokásom volt, de már felhagytam vele. Sajnos túl sok a részeg ember a koncerteken.

Hogyan jellemezné az új albumát, a Get Up-ot?

A Get Up tulajdonképpen visszatérés a gyökereimhez,

ahhoz, ami igazán jellemző rám. Könnyedén jelenhetett volna meg közvetlenül az 1984-es Reckless után is.

A Get Up visszatérés a gyökereimhez Forrás: Live Nation

Jim Vallance már 17 éves kora óta az alkotótársa. Ő tíz éve gyakorlatilag visszavonult a zenei életből, az új albumon mégis együtt dolgoztak. Mitől működik ilyen jól a közös munka évtizedek óta? Mi jelenti ennyi év után az új inspirációt?

Nyugodtan állíthatom, hogy Jim Vallance visszatért a nyugdíjból a munkába, legalábbis, ami a velem való együttműködést jelenti, biztosan. Olyannyira, hogy nemcsak az új albumon dolgoztunk együtt, hanem

most készítünk közösen musicalfeldolgozást a Pretty Woman című filmből!

A Get Up-on szereplő egyik számhoz, a Brand New Day-hez fekete-fehér klip is készült, amelyet ön rendezett. Hogy tetszett a rendezői szerep – különösen, hogy a videóban egy olyan, Oscar-jelölt színésznőt instruálhatott, mint Helena Bonham Carter?

Minden nagyon könnyen ment. Nem is akartam mást, csak azt, hogy a klip minél egyszerűbb legyen, és segítsen a zenének kibontakozni. Az pedig, hogy Helena is részt vett a munkában, csak külön ajándék volt.

Több előadó is ellentmondásos viszonyban van a legnagyobb slágereivel – Lisa Stansfield például nemrég azt nyilatkozta az Origónak, hogy számára a leghíresebb dala egyszerre áldás és átok. Ön hogyan viszonyul például a Summer of '69-hoz? Még mindig olyan lelkesen készül eljátszani, mint amennyire a közönség várja?

Én nagyon szeretem azt a dalomat, akárcsak az összes többit.

Egy internetes keresés szerint az ön három legnépszerűbb dala az Everything I Do, a Please Forgive Me és az imént már említett, egészen más stílust képviselő Summer of '69. Ha a három közül csak egyik kerülhetne be egy, a korunkról szóló időkapszulába, ön melyiket választaná?

Valószínűleg a Summer of '69-t, mert

a jelszavam: Mindhalálig rock!

Ahogy a Get Up egyik új dala is szól: „I'm Gonna Go Down Rockin'..."

"I'm Gonna Go Down Rockin'" Forrás: Live Nation

Szerte a világon több Bryan Adams Tribute Band is létezik – Magyarországon is működik egy. Milyen érzés, amikor mások előadásában hallja a saját dalait?

Bevallom, még sosem láttam élőben játszani egyetlen Bryan Adams-zenekart sem, de nagyon szeretnék egyszer! Mindig nagyszerű érzés, amikor valaki más annyira szereti a zenédet, hogy ő maga is játszani akarja. Tulajdonképpen

ez a legnagyobb bók, amit kaphat az ember.

Nem egyszer állt már ki egyes csoportok jogaiért, ha igazságtalan bánásmódot, diszkriminációt tapasztalt. Ezt ismert emberként kötelességének érzi?

Ha valaki bármilyen módon a nyilvánosság előtt éli az életét, óhatatlanul kikérik a véleményét bizonyos dolgokról, részesévé válik dolgoknak. Sok fontos ügyre az hívja fel a figyelmet, úgy kerül napvilágra, ha egy-egy híresség szót emel mellette.

Mára a zenei karrier mellett elismert fényképésznek is számít. Fontosnak tartotta, hogy olyasmit is létrehozzon, ami kézzelfoghatóbban maradandó, mint a zene?

Ilyen szempontból sosem elemeztem ezt. Azt hiszem, számomra ez csak arról szól, hogy egy másik alkotó tevékenységet, egy másik kifejezési formát is találjak, amire összpontosíthatom a kreatív energiáimat.

Súlyosan sérült háborús veteránokról készült fotósorozata rangos díjakat nyert, az év címlapképének is választották a sorozat egy darabját, de számtalan sztárportrét is készített. Melyik munkájára a legbüszkébb?

Talán ez említett projekt,

a háborús sérültekről szóló Wounded az, amire a legbüszkébb vagyok.

Amikor hírességeket fényképez, könnyebb elnyerni a bizalmukat azáltal, hogy jól ismeri a helyzetüket, mert gyakran áll a kamera másik oldalán is?

A fotózás terén inkább úgy működik a dolog, hogy a már elkészült munkáimnak kell magukért beszélniük. Ebben a szakmában a fotósként elért hírnév számít, azzal sikerül elnyerni a bizalmat. Az, hogy én egyébként ismert vagyok, másodlagos.

Talán a Wounded című projektemre vagyok a legbüszkébb Forrás: Live Nation

Egy közösségi oldalon olyan profilképet tett közzé, amelyen háttal áll, csak a tarkója látható. Negyven év után a reflektorfényben néha szívesen elbújna a világ elől?

Nem, egyáltalán nem, nagyon élvezem a munkámat. Persze, néha nehéz és fárasztó a médiával bánni, de nekem mindig sikerült valahogyan éppen a radar alatt maradnom.

Biztosan nehéz lehet megválaszolni ezt a kérdést, de az 'otthon' szó hallatán mi jut először eszébe? Kanadát vagy Nagy-Britanniát tekinti a hazájának?

Az az otthon, ahol a családom van, tehát London.

Köztudomásúlag védi a magánéletét a nyilvánosságtól, de négy éve elárulta, hogy a turnéjára Japánba a kislánya is elkísérte. Ha turnézik, a családjával utazik, vagy különválasztja a munkát és a magánéletet?

Jobb az ember magánéletét tényleg személyes ügyként kezelni. Ez az én stílusom.

Most, hogy már többszörösen visszatérő vendégnek számít Magyarországon, milyen benyomásokat őriz az országról? Milyen emlékek fűzik ide?

Mindig is nagyon jó volt Magyarországon játszani, az emberek nagyon kedvesen fogadtak. Ezért is térünk vissza újra meg újra. Ami az itteni benyomásokat illeti, már alig várom, hogy újakat szerezzek.