Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 317. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
05:04
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

05:11
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Erre készül a Pentagon

Az amerikai védelmi minisztérium január 5-én közölte, hogy az ország fontolóra veszi ukrán katonák kiképzését az Egyesült Államokban a Patriot rakétarendszer használatára.

05:14
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, miért harcol az orosz zsoldoscsapat Bakhmutnál

Putyin közeli szövetségese, Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője azért küldte csapatait Bakhmutba, mert a só- és gipszbányák iránt érdeklődik - írja a Reuters egy amerikai tisztviselőre hivatkozva.

05:35
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 15 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5264 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 10.188 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményéebn az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 586 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 142 ember, köztük 59 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

06:27
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért is ajánlhatott Putyin tűzszünetet

Putyin talán azért szólított fel a tűzszünetre, hogy Ukrajnát úgy állítsa be, mint aki nem hajlandó megtenni a tárgyalásokhoz szükséges lépéseket - írja elemzésében az amerikai Institute for the Study of War.

08:33
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Az ukrán-magyar határszakaszon 5264-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 10 188-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 586 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Vonattal 142 ember - köztük 59 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket - írták.

09:21
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Németország az Egyesült Államok mellé áll

Németország csatlakozik az Egyesült Államokhoz egy újabb Patriot légvédelmi rendszer Ukrajnának történő szállításában - jelentette be a Fehér Ház.

Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt egymással. A két vezető az egyeztetés után kijelentette, hogy továbbra is biztosítják a szükséges pénzügyi, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást Ukrajnának.

09:52
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

A német gazdasági miniszter is felszólalt

Robert Habeck német gazdasági miniszter egy csütörtöki tájékoztatón jó döntésnek nevezte, hogy Németország fegyvereket biztosít Ukrajnának, az ezért fontos információ, mert Habeck tárcájának jóvá kell hagynia a német fegyverexportot.

10:19
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Bakhmut előtte és utána - képek

A Maxar műholdképekkel foglalkozó cég új képeket tett közzé a Donyecki területen található Bakhmutról.

Az egyik képen a 2022. augusztus 1. előtti, míg a másikon a 2023. január 4. utáni állapot látható.

10:43
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Fumio Kishida japán miniszterelnök meghívást kapott

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak január 4-én küldte el meghívását Japán ukrajnai nagykövetének - közölte Hirokazu Matsuno kabinetfőtitkár egy január 6-i sajtótájékoztatón.

10:54
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Provokációra készülnek az ukránok

Rodin Marisnik, a Luhanszki Népköztársaság volt nagykövete szerint Kijev számos provokációra készül, hogy aztán a tűzszünet megszegésével vádolhassák az oroszokat. Többek között szerinte országszerte légiriadókat rendelhetnek majd el teljesen alaptalanul.

11:31
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Medvegyev üzent a tűzszünet kapcsán

Dimitrij Medvegyev volt orosz elnök, a biztonsági tanács helyettes titkára szerint az ukránoknak ott volt a lehetőség a békés karácsonyra, Kijev viszont ezt elutasította.

12:19
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre több német katona szerel le

A német hatóságok jelentése szerint az ukrajnai harcok kezdete óta ugrásszerűen megemelkedett a német hadseregből lelkiismereti okok miatt kilépők száma. Sokan azzal indokolták leszerelési kérelmüket, hogy nem számítottak háborúra.

Míg 2021-ben a Bundeswehr 201 katonája kérelmezte, hogy lelkiismereti okokból mentesítsék a szolgálat alól, tavaly ez a szám 951-re emelkedett - közölte pénteken a Redaktionsnetzwerk Deutschland (RDN) médiacsoporttal a német szövetségi családügyi hivatal.

Megjegyezték: Németország 2011-ben eltörölte a kötelező katonai szolgálatot, a számadatok így a már hivatásos állományra épülő Bundeswehr katonáira vonatkozik.

Noha NATO-tagállamként Németország nem vesz részt a fegyveres konfliktusban, fegyverekkel ellátja Ukrajnát. Legutóbb páncélozott harckocsikat szállított a kelet-európai országnak.

"Könnyű kiutat kell kínálni a hadseregből azoknak a katonáknak, akik ezekben a világkatasztrófával fenyegető időkben arra jutnak, hogy nem akarnak lőni vagy megölni és megsebesíteni másokat" - mondta az RND-nek Michael Schulze von Glaßer, a Német Béketársaság politikai igazgatója.

Hozzátette: a Bundeswehr jelenlegi tagjai közül sokakat olyan ígéretekkel csábítottak a hadseregbe, amelyeknek semmi közük a valósághoz.

13:12
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Életbe lépett a tűzszünet

Életbe lépett moszkvai idő szerint pénteken délben az ukrajnai fronton az orosz fél által az ortodox karácsony alkalmából egyoldalúan meghirdetett tűzszünet - jelentette a Vesztyi FM orosz állami hírrádió.

14:43
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán repülőt lőttek le Donyeckben

Igor Konasenykov, az orosz védelmi minisztérium képviselője szerint egy ukrán SU-25-ös vadászgépet semmisített meg az orosz légvédelem Donyeck felett.

15:03
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Lelepleződtek a nyugati országok

Lánczi Tamás szerint az Európai Bizottság (EB) karácsony előtt "győzelmi jelentést" tett közzé az Oroszországgal szemben bevezetett büntetőintézkedésekről, majd az új év elején Guy Verhofstadt liberális belga képviselő már arról posztolt a Twitteren, hogy a kilenc szankciós csomagból egy sem működik.

Lánczi Tamás kiemelte, hogy Guy Verhofstadt ettől függetlenül arra a következtetésre jutott, hogy a szankciós politika kudarcát a mindenre kiterjedő korlátozással lehet megváltoztatni.

Kiszelly Zoltán felidézte, hogy a belga politikus által közzétett táblázat szerint az EU-s államok túlnyomó többsége többet kereskedett Oroszországgal 2022-ben, mint egy évvel korábban. A politológus egyúttal rámutatott, hogy a nagyobb ázsiai államok az olcsón felvásárolt orosz energiahordozókat adják tovább Európának, Törökország pedig szintén haszonélvezőjévé vált a felborult gazdasági viszonyoknak.

15:26
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak gazdagodnak a háborún

Schiffer András szerint a nyugati államok nem a béketárgyalások kikényszerítésére használják fel a szankciókat hogy a jogász meglátása szerint az unió döntései mögött nagyvállalatok érdekei húzódnak.

Schiffer András szólt arról is, hogy a hadiipar, "azon belül pedig az amerikai hadiipar húzza a legnagyobb hasznot" a jelenlegi helyzetből. Szerint ezen felül az LNG szállításában érdekelt vállalatok szintén befolyásolhatják az uniós intézményeket. Schiffer kiemelte, egyértelműen látszik, hogy a szankciók nem Európa érdekeit szolgálják, és kulturálisan nem lehet elvágni a kontinenst Oroszországtól.

16:08
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez lehet a háború kimenetele

Az orosz-ukrán háború lehetséges kimeneteléről Schiffer András közölte: "kardinális jelentősége" lesz annak, hogy Amerika és az EU milyen kisebbségpolitikai intézkedéseket kíván érvényesíteni a háború lezárását követően. Az Ukrajnában élő nemzeti csoportok között folyamatosan fennmarad a konfliktus akkor is, ha véget ér a háború, amely bármikor gyújtópontja lehet egy újabb háború kirobbanásának - mutatott rá a jogász.

Kiszelly Zoltán úgy vélte, hogy mindkét fél a háború folytatásában érdekelt, a békekötés feltételeinek kirajzolódása és a felek érdekeinek közeledése napjainkban "egyáltalán nem látszódik".

Hont András szerint a konfliktus hosszú évekig is elhúzódhat, és kialakulhat egy ütközőzóna a világ két ellentétes oldalát képviselő politikai és hatalmi berendezkedés között. Megadja Gábor pedig arra emlékeztetett, hogy a Nyugat már korábban is támogatott szélsőségesen nacionalista katonai szervezeteket a Szovjetunióval szemben, így abban sincs semmi meglepő, hogy az orosz-ukrán háborúban például a szélsőséges Azov ezredet is támogatja.

Megadja Gábor egyúttal rámutatott arra is, hogy ugyan a NATO jogilag nem vesz részt az ukrajnai háborúban, de facto, azaz tevőlegesen azonban már - megfogalmazása szerint - "könyékig benne van".

16:49
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Újra támadnak az ukránok a tűzszünet ellenére

Donbasz után Harkov megyében is tüzérségi csapást indított Ukrajna annak ellenére, hogy Oroszország az ortodox karácsonyra való tekintettel január 6 dél és január 7 éjfél között tűzszünetet hirdetett. Kijev már korábban jelezte, hogy nem fogják betartani a tűzszünetet.

17:48
január 06, 2023
Vágólapra másolva!

Tűz az orosz külügyminisztérium épületében

A Lenta számolt be arról, hogy volt az orosz külügyminisztérium egyik épületében. A tűz egy számítástechnikai eszközöket tartalmazó szobában tört ki. Egyelőre a gyújtogatást kizárták, nagy valószínűséggel rövidzárlat okozta a tüzet.

07:10
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.