Hajtóműhiba miatt zuhant le a szudáni utasszállító

Vágólapra másolva!
A hajtómű meghibásodása okozta a kedi szudáni légiszerencsétlenséget. A pilóta a hiba felfedezése után azonnal visszafordult, és megkísérelte a leszállást, de a gép a földre zuhant, és kigyulladt. A 115 halott között volt egy szudáni katonai vezető és nyolc külföldi is.
Vágólapra másolva!

A meghibásodott hajtómű miatt zuhant le kedden a szudáni légitársaság egyik Boeing-gépe, 116 emberrel a fedélzetén - közölte Mohamed Haszan al-Bahi, a polgári repüléssel foglalkozó államtitkár az afrikai országban történt szerencsétlenség után egy nappal.

- A felszállás után tíz perccel a pilóta jelentette az irányítótoronynak, hogy az egyik hajtómű meghibásodott. Egyúttal közölte, hogy haladéktalanul vissza akar fordulni - mondta az államtitkár az al-Anbaa című lapnak. - Miután engedélyt kapott rá, a pilóta visszafordult, és megkísérelte a leszállást, de a gép a földre zuhant, és kigyulladt - tette hozzá.

A szerencsétlenséget csak egy hároméves kisfiú élte túl. A 115 halott között volt egy szudáni katonai vezető és nyolc külföldi is: egy brit, négy indiai, egy kínai, egy egyiptomi, valamint egy egyesült arab emírségekbeli férfi.

A gépet üzemeltető Sudan Airways vezérigazgatója szerint a gépet rendszeresen karbantartották. Iszmail Zumravi szerint a gép jó állapotban volt, és nincs nyoma karbantartási hiányosságnak.

Musztafa Oszman Iszmail külügyminiszter előző nap a Szudánt sújtó amerikai embargót okolta a balesetért, azt állítva, hogy a gép karbantartására öt-hat éven át nem került sor alkatrészhiány miatt. A washingtoni külügyminisztérium cáfolta, hogy az embargó befolyásolta volna a Boeing-gépek alkatrész-utánpótlását - jegyezte meg az AFP.