Erős palesztin miniszterelnököt szeretne Amerika

Vágólapra másolva!
"Az új palesztin miniszterelnöknek meg kell adni minden hatalmat, hogy szembeszállhasson a terrorizmussal" - nyilatkozta Colin Powell az Egyesült Államok külügyminisztere vasárnap. Powell abban látja Mahmud Abbasz, a korábbi palesztin miniszterelnök lemondásának fő okát, hogy sem Jasszer Arafat palesztin elnök, sem pedig a törvényhozás nem biztosított számára kellő hatalmat, hogy leszámolhasson a békefolyamatot veszélyeztető szélsőségesekkel.
Vágólapra másolva!

Az "Útiterv" néven ismert, amerikai politikusok által kidolgozott palesztin-izraeli béketerv megvalósításának legfőbb feltétele Powell szerint az, hogy a palesztin biztonsági szervek irányítása egy kézbe kerüljön. Amíg Arafat nem hajlandó lemondani egyes biztonsági alakulatok személyes irányításáról, a két nagy terrorszervezet: a Hamasz és az Iszlám Dzsihád nyugodtan folytathatja tevékenységét. Az amerikai külügyminiszter szerint ez az ellentét volt Abbasz bukásának fő oka - tudósít az ABC News.

Az USA azt szeretné, ha a palesztin törvényhozás a következő miniszterelnök számára kellő hatalmat és erőforrásokat biztosítana, hogy felvehesse a harcot a terrorszervezetekkel. Szakértők szerint Amerika azért szeretne erős palesztin miniszterelnököt, mert a Bush kormányzat továbbra is elképzelhetetlennek tartja, hogy Jasszer Arafattal tárgyaljon a közel-keleti békefolyamatról.