Szerbia nem kér bocsánatot a koszovóiaktól

Vágólapra másolva!
Heves elutasítással fogadták a szerbiai és koszovói szerb politikai vezetők a koszovói ENSZ-misszió vezetőjének, Harri Holkerinek a felhívását, hogy a belgrádi politikai vezetők kérjenek Koszovó népétől is bocsánatot a múltban elkövetett bűntettekért.
Vágólapra másolva!

Belgrád koszovói főmegbízottja, Nebojsa Covic miniszterelnök-helyettes szerint Holkerinek már csak nyilatkozatának időzítése és hangneme miatt is bocsánatot kell kérnie Szerbia demokratikus közvéleményétől. Az ENSZ-adminisztrátor kijelentése arról tanúskodik, hogy a nemzetközi közösség berkeiben van "egy irányzat", amely teljesen "albánosítani" akarja Koszovót, és most úgy ítéli meg, hogy Szerbiában elég nehéz a helyzet és a demokratikus erők elegendően megosztottak ahhoz, hogy felgyorsítsa álnok tervének végrehajtását - mondta.

Holkeri hétfőn egy belgrádi nemzetközi konferencián jelentette ki, hogy nagymértékben csökkentené a feszültséget Belgrád és Pristinai között, ha a belgrádi politikai vezetők nyilvánosan bocsánatot kérnének Koszovó népétől a múltban történtek miatt. Holkeri a belgrádi politikai vezetők szemére vetette, hogy Koszovót nacionalista politikájuk színterévé tették.

Rada Trajkovic, a koszovói Szerb Nemzeti Tanács (SNV) egyik vezetője "diplomáciai incidensnek" nevezte Holkeri felhívását, amely - szerinte - bátorítani hivatott a koszovói szerbek elleni kirohanásokat. Oliver Ivanovic, a koszovói szerb Visszatérés nevű parlamenti koalíció egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy a bocsánatkérések nem csillapítaná a feszültséget Koszovóban, mert az albán vezetés még arra sem mutat hajlandóságot, hogy nyíltan beszéljen a múltról.