Konkrét reformokat várnak el Afganisztántól

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok konkrét reformlépéseket vár el Hamid Karzai afganisztáni elnöktől, mivel nyugtalanítónak tartja a korrupció burjánzását és a biztonsági helyzet romlását az ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete egy amerikai-afgán üzleti konferencián hétfőn kifejtette, hogy állami szinten a korrupció elfogadhatatlan mértéket öltött. A tartományokban és a körzetekben a kormány, és főként a rendőrség, túl gyenge, tehetetlen, olykor nem létezik, sőt, olykor fenyegetést jelent.

Az afgán származású amerikai diplomata a problémák között említette a biztonsági helyzet romlását, elsősorban is Dél-Afganisztánban, ami súlyos kihatással van a gazdasági fejlesztésre és az újjáépítésre. A gondok közé sorolta a vezető afgán politikusok túlzott megosztottságát, a jelentős munkanélküliséget valamint az ópiumtermeléssel összefüggő feketegazdaság virágzását is.

Khalilzad rámutatott, hogy a reformoknak az érdemeken alapuló kinevezésekben, a korrupció elleni harcban, a jogállamiság intézményesítésében és az állam fennhatóságának erősítésében kell testet ölteniük.

"Karzai elnök elkötelezte magát e célok mellett, és azt ígérte, hogy kormányának tevékenységét ebbe az irányba tereli. Már alig várjuk, hogy meglássuk az e vízió megvalósításához szükséges konkrét intézkedéseket" - mondta.