Vágólapra másolva!
Giorgio Napolitano olasz elnök kisebb parlamenti pártokkal folytatta egyeztetéseit szombaton a Romano Prodi miniszterelnök lemondása után előállt kormányválság megoldásáról. Olasz Tony Blairként térne vissza a miniszterelnöki posztra Silvio Berlusconi.
Vágólapra másolva!

A kivezető út kérdésében továbbra sincs egyetértés a két nagy politikai tábor között: miközben a Walter Veltroni római polgármester vezette új balközép párt átmeneti kormány megalakítását követeli, Silvio Berlusconi, a jobboldali ellenzék vezetője már megkezdte választási kampányát. A volt miniszterelnök erőteljes nyomást fejt ki annak érdekében, hogy az államfő már áprilisra tűzze ki az új választást. A győzelmében biztos politikus arról az "álmáról" beszélt, hogy "olasz Tony Blair legyen". A legutóbbi közvélemény-kutatások tekintélyes előnyt jósolnak számára egy előre hozott választáson.

Luca Cordero di Montezemolo, az iparszövetség elnöke szombaton ugyancsak egy átmeneti kormány mellett tette le a garast, de a baloldalhoz és az államfőhöz hasonlóan azzal a megkötéssel, hogy annak egyik feladata a választási törvény megreformálása legyen. A reformot követelők a kis pártoknak túl nagy befolyást biztosító törvényben látják az olasz belpolitikai ingatagság elsődleges okát.

Napolitano, aki vasárnap szünetelteti a konzultációkat, már többször állást foglalt az átmeneti kormány mellett, de elismerte, hogy ez az út Berlusconi pártja, a Forza Italia beleegyezése nélkül nem járható.

Napolitano maratoni megbeszélés-sorozatát pénteken kezdte a parlament két házának elnökével. Az államfő kedd estig 17 kisebb-nagyobb parlamenti párt képviselőit akarja meghallgatni és három hivatali elődjével készül tanácskozni. Döntése az előre hozott választásról, vagy az átmeneti kormány létrehozásáról a jövő hét közepén várható.

Prodi csütörtökön mondott le, miután a szenátus megvonta a bizalmat balközép kormányától. A miniszterelnök egyelőre hivatalban maradt, de átmeneti kabinet irányítását nem vállalja.