Autóbalesetben meghalt Walesa egykori tanácsadója

Vágólapra másolva!
Autóbalesetben meghalt vasárnap délután Lengyelországban Bronislaw Geremek volt külügyminiszter, a lengyel demokratikus ellenzék emblematikus alakja. A politikus 76 éves volt.
Vágólapra másolva!

A nyugat-lengyelországi Miedzichowa közelében, Poznantól nem messze autójával belerohant egy másik személyautóba Bronislaw Geremek volt lengyel külügyminiszter, liberális európai parlamenti képviselő. A balesetben a hetvenhat éves politikus életét vesztette.

Geremek Lech Walesának, a lengyel demokratikus ellenzék vezérének tanácsadója és a Szolidaritás szakszervezet egyik alapítója, a lengyelországi rendszerváltás, a kerekasztal-tárgyalások egyik vezéralakja volt. 1997 és 2000 között a varsói kormány külügyminiszteri posztját töltötte be.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozatban emlékezett meg Geremek pályájáról, Danuta Hübner lengyel EU-biztos méltatta, ahogy a politikus segítette országát az Európába visszavezető úton. Szent-Iványi István liberális EP-képviselő szintén részvétét fejezte ki az SZDSZ európai parlamenti delegációja nevében.