Több tízezren követelik a thai kormány távozását

Vágólapra másolva!
Felfegyverkezett tüntetők hatoltak be kedden a thaiföldi miniszterelnöki hivatal és több minisztérium udvarára, és elfoglalták az NBT thaiföldi televíziós állomás bangkoki székházát. A tüntetők a kormány távozását követelik.
Vágólapra másolva!

Felfegyverkezett tüntetők hatoltak be kedden a thaiföldi miniszterelnöki hivatal és több minisztérium udvarára. A tüntetés azzal kezdődött, hogy a Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) nevű ellenzéki párt szimpatizánsai behatoltak a kormány szócsövének tartott NTB székházába, ami miatt megszakadt a műsorsugárzás. A rendőrség mintegy ötven tüntetőt előállított.

Helyszíni beszámolók szerint a tévészékház elfoglalása után a tüntetők a kormányzati negyed felé indultak, és békés tüntetés kezdődött négy minisztérium, illetve a kormánynak helyet adó épület előtt. A tiltakozók először csak elállták a munkába érkező kormányzati alkalmazottak útját, majd ostromolni kezdték az épületeket. A rendőrség megnyitotta a miniszterelnöki hivatal udvarának kapuját, a thaiföldi zászlókat lengető ellenzékiek pedig a pázsiton ülve folytatták a tüntetést. Hasonló jelenetek zajlottak le a pénzügyminisztérium, az agrár- és a közlekedési minisztérium épületénél is.

A rendőrség szerint a nagyszabású tiltakozó megmozduláson mintegy 35 ezren vesznek részt, de a szervezők több százezer ember csatlakozását várják. A megmozdulás célja a hét hónapja hivatalban lévő kormány megbuktatása. Elterjedt az a hír is, hogy újabb, a két évvel ezelőttihez hasonló katonai államcsíny készül, de Anupong Paocsinda hadseregparancsnok ezt tagadta, s közölte azt is, hogy a katonaság nem fog beavatkozni, mert a rendőrség dolga a rendcsinálás.

Szamak Szundaravedzs miniszterelnök tévényilatkozatában bejelentette: közvetlenül a belügyminiszter hatáskörébe helyezte a rendőrség irányítását azzal, hogy vessen véget a kormányellenes tüntetéseknek. Szundaravedzs leszögezte, nem fog ugyan rendkívüli állapotot hirdetni, de a tüntetők rendőri intézkedésekre számíthatnak, ha nem hagyják abba a tiltakozásokat.

Az ellenzéki szervezet azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök bábja, s akadályozza a Thakszin ellen korrupciós vádakkal folyó vizsgálatot, valamint hogy a saját érdeke szerint akarja megváltoztatni az alkotmányt. Thakszin hangoztatja ugyan, hogy nem vesz részt a politikai életben, de több elemző meg van győződve arról, hogy a kulisszák mögül ö irányítja a kormány tevékenységét.