Rendkívüli állapot a thai fővárosban

Vágólapra másolva!
Kormánypárti és ellenzéki tüntetők összecsapásai miatt rendkívüli állapotot vezettek be kedden Bangkokban, Thaiföld fővárosában. A kormány épülete körül rendőrök sorakoztak fel, az ötfősnél nagyobb nyilvános gyűléseket feloszlatják. A zavargásokban eddig egy ember halt meg. Kedden a thaiföldi választási bizottság választási csalások miatt a kormánypárt feloszlatását javasolta.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapotot rendelt el a thaiföldi kormány az ország fővárosában kedden, azután, hogy a városban összecsaptak egymással kormánypárti és ellenzéki tüntetők. A televíziókban és a rádiókban felolvasott rendelet értelmében az ötfősnél nagyobb nyilvános gyűléseket feloszlatják. A katonaságot felhatalmazták rendfenntartó feladatok ellátására.

Helyi idő szerint hajnalban, a kormánypalota közelében botokkal, csúzlikkal és más rögtönzött fegyverekkel felszerelkezett kormánypárti és ellenzéki tüntetők estek egymásnak. A BBC szerint a zavargásokban legalább egy ember meghalt, több tucatnyian pedig megsérültek. A rendkívüli állapot kihirdetését követően a kormány épülete körül több száz rendőr és katona sorakozott fel. A kormányellenes tüntetők vezetője közölte, hogy nem hajlandók távozni, és arra buzdította a lakosságot, hogy minél többen csatlakozzanak a kormány távozását követelő megmozdulásukhoz.

Az ellenzéki tüntetést a jobboldali üzletemberekből, egyetemi tanárokból és monarchistákból szerveződött Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) nevű párt vezeti. A PAD azért követeli Szamak Szundaravedzs miniszterelnök távozását, mert azt tartják róla, hogy a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt kormányfő bábja, hogy akadályozza Sinavatra ellen korrupciós vádakkal folyó vizsgálatot.

Közben kedden a kormánypárt feloszlatását javasolta a legfelsőbb bíróságnak a thaiföldi választási bizottság, mert a testület szerint a párt csalt a tavaly decemberi parlamenti választásokon. Az öttagú bizottság egyhangúlag szavazta meg a Népi Erő Pártja (PPP) feloszlatását - közölte a bizottság az egyik tagja. A választási bizottság azt gyanítja, hogy a párt szavazatokat vásárolt. Hónapokba is beletelhet, amíg a legfelsőbb bíróság dönt az ügyben.

Amennyiben a bíróság egyetért a beadvány állításával, akkor a PPP 33 magas rangú vezetőjét, köztük a kormányfőt és pénzügyminisztert öt évre eltilthatják a politikától. A választási bizottság indítványát abból az ítéletből vezeti le, amely alapján a PPP egyik helyettes vezetőjét júliusban bűnösnek találták a választási csalásokban. Az ország alkotmánya szerint egy egész pártot is betilthatnak, ha annak egyetlen tagját bűnösnek találják választási csalásban.