Rábólintott a szenátus Obama nagy reformjára

Vágólapra másolva!
Mintegy 36 millió ember juthat egészségbiztosításhoz az Egyesült Államokban, miután a szenátus is rábólintott Barack Obama legfontosabb belpolitikai programjára, az egészségügyi reformra. A republikánusok ellenezték a tervet.
Vágólapra másolva!

A amerikai szenátus csütörtökön elfogadta Barack Obama elnök programjának egyik kulcselemét, az egészségügyi reformot. A felsőház 60-39 arányban hagyta jóvá a dokumentumot. Amint várható volt, a republikánusok nem álltak a reform mellé.

A tervezetet a jövő év elején még összhangba kell majd hozni a képviselőház által már elfogadott, a szenátusétól több pontban eltérő szövegváltozattal.

Történelmi lépés

Barack Obama elnök máris méltatta, történelmi jelentőségűnek mondta a döntést, s közölte: ez a szövegtervezet közelebb hozza annak a majdnem egy évszázados küzdelemnek a végét, amelyet az amerikai egészségügyi rendszer megreformálásáért folytatnak.

Harry Reid, aki a törvénytervezet elfogadtatásáért vívott harcot irányította azt mondta a szavazás után: a mostani döntés győzelem minden amerikai számára. (Reid egyébként először tévedésből nemmel szavazott javaslatra, óriási felzúdulást keltve - majd azután gyorsan kijavította a hibát.) A republikánusok azonban máris jelezték: folytatják a harcot a törvénytervezet ellen.

Több mint száz éve nem tartott a szenátus szavazást december 24-én, ilyen közel a karácsonyhoz: ez a formabontó lépés is azt mutatta, hogy az Egyesült Államokat irányító demokrata kormányzat kulcsfontosságúnak, szimbolikus jelentőségűnek tartotta a törvény minél gyorsabb, azaz még 2009-es megszavazását.

Majdnem mindenkinek ellátást biztosít a reform

Az elnök belpolitikai programja szempontjából meghatározó egészségügyi csomag további 36 millió amerikaira terjesztené ki a betegbiztosítást, amely a következő években a tervek szerint már a lakosság 96 százalékának nyújtana ellátást. Az összesen 871 milliárd dollár értékű reform az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti az amerikai egészségügyi politikában.

Az amerikai képviselőház még novemberben fogadta el szűk többséggel a reformcsomagot. A törvényt 219 demokrata és egy republikánus képviselő - a New Orleans-i Joseph Cao - támogatta, 176 republikánus és 39 demokrata pedig ellene szavazott. Obama a szombati szavazás után "történelminek" nevezte a képviselőházi voksolást.

Jelenleg az Egyesült Államok mintegy 300 milliós népességéből 46 millióan nem rendelkeznek biztosítással, így nem jutnak megfelelő ellátáshoz sem. További 25 millió ember pedig alulbiztosított.