Rábólintott a képviselőház Obama reformjára

Vágólapra másolva!
Szombat éjszaka az amerikai képviselőház megszavazta az egészségügyi reformcsomagot, amely Barack Obama amerikai elnök belpolitikai programjának egy legmeghatározóbb része. A törvény akkor lép életbe, ha azt a szenátus is megszavazza. Obama azt mondta, biztos abban, hogy ez is meg fog történni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai képviselőház helyi idő szerint szombaton éjszaka megszavazta az egészségügyi reformcsomagot - írja a BBC. A törvényt szűk többséggel 220-215 arányban fogadta a képviselőház.

Az egészségügyi csomag Barack Obama amerikai elnök belpolitikai programjának egy legmeghatározóbb része. A javaslat azt ígéri, hogy a jelenleginél 36 millióval több emberre terjeszti ki az egészségbiztosítást, amely a következő években a tervek szerint már a lakosság 96 százalékának nyújtana ellátást. A törvény életbelépéshez arra van szükség, hogy a szenátus is megszavazza a maga csomagját, utána pedig össze kell egyezetni a két ház által fogadott jogszabályokat.

A törvényt 219 demokrata és egy republikánus képviselő - a New Orleans-i Joseph Cao - támogatta, 176 republikánus és 39 demokrata pedig ellene szavazott. Obama a szombati szavazás után "történelminek" nevezte a képviselőházi voksolást. Hozzátette: teljesen meg van győződve arról, hogy a szenátus is követi fogja az alsóház példáját.

Jelenleg az Egyesült Államok mintegy 300 milliós népességéből 46 millióan nem rendelkeznek biztosítással, így nem jutnak megfelelő ellátáshoz sem. További 25 millió ember pedig alulbiztosított. A tavalyi elnökválasztási kampányban Obama egyik legfontosabb ígérete volt az egészségügy átalakítása, de a republikánusok hevesen ellenzik, a szerintük az állam kiterjesztésével járó reformot. De az elnök pártjában, a demokraták körében sincs egyetértés a programról.