Gyanús az afgán voksok több mint negyede

Vágólapra másolva!
Az afgán elnökválasztás majdnem másfélmillió szavazatáról merült fel, hogy nem szabályos - állítják az EU választási megfigyelői. Számos gyanús szavazatot kapott az afgán elnök, de legfőbb kihívója is.
Vágólapra másolva!

Közel másfélmillió szavazat - az összes voks több mint negyede - gyanús az afgán választásokon - közölték az EU afganisztáni választási megfigyelői szerdán. Az uniós megfigyelő küldöttség helyettes vezetője, Dimitra Ioannou szerint a gyanús voksok közül 1,1 milliót Hamid Karzai hivatalban lévő elnökre, 300 ezret legesélyesebb kihívójára, Abdullah Abullahra adtak le. A megkérdőjelezhető szavazatok aránya eléri a 27 százalékot - jelentette a Bloomberg.

Az augusztus 20-i elnökválasztáson leadott voksok 92 százalékának összesítése alapján Hamid Karzai áll nyerésre a választáson, a voksok 54 százalékával. Körülbelül másfélmillióval többen voksoltak rá, mint Abdullah Abdullahra, aki 28 százalékot szerzett.

Karzainak legalább 50 százalékos eredményt kell elérnie ahhoz, hogy ne kelljen második fordulót tartani, ahol Abdullahhal szemben kellene indulnia. A voksolást az EU-s kifogásokon kívül is számos támadás érte csalások miatt. Az afgán választási panaszbizottság (ECC) már több szavazatot megsemmisített, és elrendelte, hogy a szavazóhelyiségek 10 százalékában számolják újra a voksokat, mert felmerült a csalás gyanúja.

Ha bebizonyosodik a kiterjedt választási csalás, várhatóan második választási fordulót kell tartani a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt között. Ez azonban már legközelebb csak jövő áprilisban lehet esedékes, mivel télen szinte lehetetlen megoldani a szavazatok összegyűjtését - írja a New York Times.