Fico visszadobatja az államfővel a hazafiassági törvényt

Vágólapra másolva!
Fel akarja kérni a hazafiassági törvény visszadobására Ivan Gasparovic szlovák államfőt Robert Fico kormányfő - mondta maga Fico egy szlovák tévécsatornának adott interjújában. Fico annyit akar elérni, hogy a törvény csak szeptember 1-én lépjen majd hatályba. A leginkább az iskolákat érintő hazafiassági törvény szerint ugyanis minden tanterembe ki kell majd rakni az állami jelképeket.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák kormányfő a TA3 hírtelevíziónak vasárnap este adott interjújában közölte: felkérte Ivan Gasparovic államfőt, hogy adja vissza a parlamentnek a hazafiassági törvényt. Annak tartalmával a kormányfőnek nincs baja, csak azt szeretné elérni, hogy a jogszabály ne április elsején, hanem szeptember elsején lépjen életbe - tette hozzá.

Március 2-án szavazta meg a szlovák parlament a hazafiassági törvényt, amely szabályozni fogja az állami jelképek használatát több közintézményben. A jogszabály leginkább az iskolákat fogja érinteni: a tantermekben ki kell majd függeszteni a szlovák címert, a nemzeti zászlót, az alkotmány bevezetőjét és a himnusz szövegét. Hétfőn reggelente pedig le kell majd játszani a szlovák himnuszt, és a tananyagba is bekerül a hazafiasságra való nevelés.

A törvény nem csak az iskolákra vonatkozik. Az önkormányzati és a parlamenti ülések elején is el kell énekelni a himnuszt. A jogszabály ugyanakkor egyelőre nem tartalmaz szankciókat, így az adott intézmény vezetésétől függ majd, hogy alkalmazza-e a rendelkezéseit. A törvényről és fogadtatásáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Fico Sólyomot is bírálta

A TA3-nak adott interjúban Fico kormányfő Ján Slotához, a Szlovák Nemzeti Párt elnökéhez hasonlóan ugyancsak bírálta Sólyom László köztársasági elnök szerbiai nyilatkozatait, és elfogadhatatlannak minősítette a felvetést, hogy a szlovákot idegen nyelvként oktassák Szlovákiában. "Vannak dolgok, amelyek nem képezhetik vita tárgyát" - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor hasonló kijelentései Pozsony számára szintén elfogadhatatlanak - mondta Fico, hozzátéve: Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke Orbán "meghosszabbított karja". A szlovák-magyar kapcsolatok alakulása Fico szerint a jövőben attól függ, milyen politikát fog folytatni Pozsony irányában a várható Orbán-kormány.