Ján Slota megtorpedózná a magyar EU-elnökséget

Vágólapra másolva!
A "nagymagyar sovinizmus" terjedésétől tart, és emiatt Magyarország európai uniós elnökségét akadályozná Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke - derül ki egy vasárnapi közleményéből. Slotát Sólyom László köztársasági elnök szavai ijesztették meg, "miszerint a szlovákiai, szerbiai és romániai magyaroknak csak idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet". A politikus tart Orbán Viktor Fidesz-elnök kormányra kerülésétől és a fegyveres konfliktustól is.
Vágólapra másolva!

A szlovák kormánynak Brüsszelben javasolnia kellene, hogy Magyarország addig ne lehessen az Európai Unió soros elnöke, amíg fel nem hagy irredenta törekvéseivel - írja vasárnapi közleményében Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.

Slota szerint Pozsony az EU-nak tett javaslattal a magyar köztársasági elnök szerbiai szavai ellen tiltakozhatna. "Sólyom László kijelentése, miszerint a szlovákiai, szerbiai és romániai magyaroknak csak idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet, csak igazolja a nagymagyar sovinizmus fokozódását" - áll az SNS honlapján megjelent közleményben.

A magyar elnök olyan tervet ismertetett - írja Slota - amely "valójában szuverén államok polgárainak nyelvi elrablását, homogén magyar nyelvű területek kialakítását" célozza. Hozzáteszi: ezeket a területeket a koszovói modell alapján Magyarországhoz akarják csatolni. Slota attól tart, hogy a gazdaságilag tönkrement, de nemzetileg felkorbácsolt Magyarország viszályt szít majd szomszédaival, "főként Orbán Viktor kormányra kerülése után". A fegyveres konfliktus lehetőségét sem zárja ki.

A Szlovák Nemzeti Párt az utóbbi hónapokban korrupciós ügyeivel, az elmúlt napokban pedig az iskolásokat himnuszéneklésre kötelező hazafiassági törvényével vívta ki a közvélemény nemtetszését (a törvényről bővebben itt olvashat). A párt a legutóbbi felmérés szerint - három hónappal a választások előtt - 4,9 százalékkal nem lépné át a parlamentbe jutás küszöbét. Elemzők szerint ezért mindent megtesz majd, hogy a magyar veszély hangoztatásával szerezzen voksokat.