Életfogytiglanra ítélték a tévedésből hadihajóra támadó kalózokat

Vágólapra másolva!
Öt fiatal szomáliai férfit ítéltek életfogytiglani börtönre kalózkodásért szerdán az Egyesült Államokban. A férfiak kereskedelmi hajónak néztek egy amerikai hadihajót, és megtámadták váltságdíj fejében. Az amerikai bíróságok közel kétszáz éve nem tárgyaltak kalózesetet.
Vágólapra másolva!

Életfogytiglani börtönre ítélték szerdán az Egyesült Államokban azt az öt szomáliai kalózt, akik tévedésből egy amerikai hadihajót támadtak meg - írja a BBC. A fiatal férfiak azt hitték, kereskedelmi hajót próbálnak elfoglalni, és majd váltságdíjat kérhetnek érte. Az ügyész szerint negyvenezer dollárnyi (kb. 11 millió forint) váltságdíjat reméltek a hajóért. A kalózok ügyvédje azzal védekezett, hogy a férfiak csak azért lőttek, hogy felhívják magukra a figyelmet és segítséget kérjenek, szerinte az öt férfi egyszerű halász, akiket kalózok kényszerítettek a támadásra.

A férfiak áprilisi őrizetbe vételük után állítólag azt vallották, hogy a több ezer dollárt ígértek nekik a támadásért - írja a BBC. Márciusban hajóztak ki Szomáliából, hogy egy megtámadható kereskedelmi hajót keressenek a tengeren. Hajójukon az élelmiszer és az üzemanyag mellett két kisebb hajót és a fegyvereket szállítottak.

Kilenc nappal később az éj leple alatt támadták meg az amerikai hajót, amit kereskedelmi hajónak néztek. A Nicholas nevű hajó valójában kalózvadász küldetésen volt Afrika partjainál, és amikor a kalózok megtámadták, viszonozták a tüzet, és elfogták a támadókat.