Befejeződött a népszavazás Szudánban

Vágólapra másolva!
Dél-Szudán függetlenségéről dönthetett mintegy négymillió szavazó Szudánban. A választók mintegy 80 százaléka le is adta voksát.
Vágólapra másolva!

Egy héten keresztül járulhattak az urnák elé a választók Szudánban, hogy Dél-Szudán függetlenségéről döntsenek. A szavazók mintegy 80 százaléka adta le voksát a szombat este 6 óráig tartó választáson, ami nemzetközi mértékkel is kiváló eredménynek számít. Az érvényességhez egyébként a választók 60 százalékának voksára volt szükség.

Jimmy Carter volt amerikai elnök - aki egy megfigyelő missziót vezetett a népszavazás során - szerint 90 százalék körül volt a részvétel, és a többség az elszakadást támogatta.

Abban senki sem kételkedik, hogy a függetlenség mellett tették le a voksukat az emberek, a kérdés az, hogy hány százalék támogatta az elszakadást. Az előzetes adatokat néhány nap múlva közzéteszik, de a végleges adatokra február elejéig várni kell.

Dél-Szudán július 9-től válhat önállóvá, ezt az időpontot rögzítették ugyanis a polgárháborút lezáró 2005-ös békeszerződésben.