Két másik sejtről is vallott a terrorizmussal vádolt norvég lövöldöző

Vágólapra másolva!
Nem vallotta magát bűnösnek hétfői zárt meghallgatásán a norvég lövöldöző, aki azt állította, hogy a muszlim bevándorlók "importjáért" akart bosszút állni a norvég kormánypárton. Anders Behring Breivik az ügyet levezető bíró szerint azt vallotta, hogy a "kulturális marxizmustól" akarta megvédeni Európát, szervezetének pedig rajta kívül további két sejtje is működik.
Vágólapra másolva!

Terrorcselekmények elkövetésével vádolták meg hétfői meghallgatásán a norvég lövöldözőt - közölte a meghallgatás után az ülést vezető bíró. A BBC szerint a norvég bíróság a meghallgatás után közölte, hogy nyolc hétre előzetes letartóztatásba helyezték a vádlottat: ebből négy hétig a férfit "teljesen elzárják" a külvilágtól.

A teljes elzárást a bíró azért rendelte el, nehogy bizonyítékok semmisüljenek meg a nyomozásnak ebben a szakaszában. Ez azt jelenti, hogy Breivik augusztus 22-ig nem fogadhat látogatókat, nem írhat és nem kaphat levelet, és nem követheti a média híradásait sem.

Bő fél órán át hallgatták ki hétfő délután a norvég lövöldözőt az oslói bíróságon. A közel száz áldozattal járó pénteki támadás elkövetőjének ügyében a bíróság zárt meghallgatást rendelt el - jelentette a helyszínről a BBC brit közszolgálati médium tudósítója. A bíróság döntése értelmében a meghallgatás a nyilvánosság kizárásával zajlott, így újságírók sem mehettek be az ülésterembe. "Világos, hogy vannak olyan konkrét információk, amelyek a nyilvános meghallgatás esetén rendkívüli módon megnehezítenék a nyomozást, és bonyolult helyzetet teremtenének" - indokolta Kim Heger bíró a zárt tárgyalás szükségességét.

A BBC szerint a hatóságok azért is döntöttek a zárt meghallgatás mellett, mert nem akartak teret biztosítani a gyanúsított szélsőséges nézeteinek terjesztéséhez. A lövöldöző, Anders Behring Breivik több brit lap szerint is egy szélsőjobboldali csoporthoz tartozik, korábban pedig közölte, hogy szeretné, ha nyilvános tárgyaláson magyarázhatná el a közvéleménynek, miért követte el a tettét.

"Megmenteni Európát"

A bíró a meghallgatás után tartott sajtótájékoztatón számolt be az ügy részleteiről - jelentette a BBC. Eszerint Breivik elismerte, hogy ő követte el a közel száz áldozattal járó támadást, de nem vallotta magát bűnösnek, és azzal érvelt, hogy a merénylettel meg akarta menteni Norvégiát és Európát a "kulturális marxizmustól". A bíró szerint a lövöldöző azt mondta a tárgyaláson, hogy "kemény jelet" akart küldeni, majd azzal vádolta a Norvég Munkáspártot, hogy cserbenhagyta az országot.

Breivik a bíró szerint a muszlim bevándorlók miatt hibáztatta a kormánypártot, azt mondta, hogy a Munkáspártnak meg kell fizetnie "a muszlimok tömeges behozataláért". A lövöldöző vallomásában azt állította, hogy a támadás során nem a lehető legtöbb embert akarta megölni, hanem "a lehető legnagyobb veszteséget akart okozni a Munkáspártnak", hogy megakadályozza a párt jövőbeni tagtoborzását - idézte a bírót a BBC.

A bíró szerint Breivik azt állította, hogy a szervezetének további két sejtje is működik. Ezeket az információkat a rendőrség vizsgálja. A rendőrség délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy Breivik többször ellentmopndásba keveredett magával, amikor előbb arról beszélt, hogy egyedül követte el a merényletet, majd azt állította, hogy két másik sejt is létezik.

Forrás: AFP/Odd Andersen
Kim Heger bíró számolt be a sajtónak a meghallgatásról

A rendőrség szóvivője a késő délután tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Breiviket két pszichiáter gondjaira bízták. A férfi a rendőrség szerint hétfőn nyugodt volt, és látszólag megértette, hogy akár egész életét rács mögött töltheti. A rendőrség szerint a tárgyaláson a férfi saját naplóját akarta felolvasni, de ezt a bíró leállította.

Elhalasztják a választási kampányt
Norvégiában a közel száz áldozatot követelő támadások miatt elhalasztották a szeptember 12-re kitűzött parlamenti választás kampányának kezdetét - jelentette az Aftenspoken című norvég lap. A pártok a kampányt várhatóan csak augusztus második felében fogják megkezdeni. A nyári szünetet tartó parlamentet szintén a támadás miatt egy napra újra összehívják, hogy megemlékezzen az áldozatokról.


"Égjen a pokolban!"

Anders Behring Breivik hétfőn 13 órakor jelent meg a bíróság előtt. A Guardian című brit napilap beszámolója szerint, amikor Breivik megérkezett a bíróságra, a várakozó tömegből többen azt kiabálták, hogy "véres áruló", és közben ütötték az autót, amelyről azt gondolták, hogy a merénylőt szállítja. A norvég sajtó szerint a tömeg dühéből a gyanúsított ügyvédjének is jutott: felé azt kiabálták, hogy "Mondd meg a védencednek, égjen el a pokolban!", illetve "Hogyan védhet ilyen embert?"

A pénteki norvégiai kettős merénylet elkövetőjének ügyvédje korábban közölte, hogy védence egyenruhában akar megjelenni a bíróság előtt. A meghallgatást vezető bíró később a helyszínen újságíróknak megerősítette, hogy a férfi végül nem viselhette radikális szervezetének egyenruháját. Az AFP fotója szerint Breivik ehelyett piros pulóvert viselt, amikor a bíróságra szállították.

A Reuters és az AFP hírügynökség kora délután jelentette, hogy a Breiviket szállító rendőrségi konvoj elhagyta a bíróság épületét. A meghallgatás a Guardian brit napilap szerint 35 percig tartott. Az ügyészség még a meghallgatás előtt közölte, hogy Breivik nyolcheti előzetes letartóztatását kéri a bírótól - derült ki az oslói törvényszék közleményéből.

Normál esetben az előzetes letartóztatás leghosszabb időtartama Norvégiában négy hét, de különleges esetekben nyolc hét is lehet, és az meg is újítható - mondta a rendőrségi szóvivő. A norvég törvények szerint Breivik maximum 21 év börtönt kaphat, ha bűnösnek találják, de ez meghosszabbítható, ha a társadalomra továbbra is veszélyesnek ítélik.

Forrás: AFP/Johansen Erik
Újságírók várakoznak Oslóban a norvég lövöldöző tárgyalása előtt. Kattintson a képre a támadások képeiért!

Százezres megemlékezés

Délben egyperces néma csönddel emlékezett meg a norvég királyi család, a kormányfő és több ezer norvég állampolgár a pénteki mészárlás 93 halálos áldozatáról. Az oslói egyetem előtti téren fekete gyászruhában megjelent Harald király és neje, Szonja királyné, valamint Jens Stoltenberg miniszterelnök. Szolidaritásból a többi skandináv országban is egyperces gyászcsöndre kérték a lakosságot. A támadás az [origo]-nak nyilatkozó, Norvégiában élő magyarok szerint sokkolta a norvégok többségét (erről itt olvashat).

Hétfőn este 100-150 ezer ember gyűlt össze Oslo központjában, hogy megemlékezzen a pénteki merényletek áldozatairól - jelentették a helyszínről a hírügynökségek. A rendőrség "gigantikusnak" nevezte a megmozdulást, amelyet hasonlók kísértek más norvég városokban. Az emberek a gyászuk jeléül virágot és gyertyát, mécsest vittek magukkal.

A BBC szerint közben a rendőrség felvette a kapcsolatot a lengyel hatóságokkal is, mert a gyanú szerint a lövöldöző egy lengyel üzletembertől szerezhetett alapanyagokat a bombáihoz. Egy lengyel rádió korábban arról számolt be, hogy a lengyel Wroclawban őrizetbe is vettek valakit, ezt azonban később a hatóságok cáfolták (erről itt olvashat részleteket). Később kiderült, hogy már a cseh hatóságok is nyomoznak az ügyben.

Forrás: AFP/Odd Andersen
Gyászoló tömeg Oslóban. Kattintson a támadások képeiért!

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban, a kormány székházánál, majd innen nem messze, Utöya szigetén Breivik lőfegyverrel vérengzést rendezett a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában. A két helyszínen összesen hetvenhatan vesztették életüket, négy embert eltűntként tartanak nyilván. A hatóságok korábban 93 halottról beszéltek, de kiderült, túlbecsülték az áldozatok számát (erről itt olvashat).