Összehangolták a Norvégiát megrázó merényleteket a rendőrség szerint

oslo, norvégia, robbantás, merénylet, norvég kormányzati központ
Vágólapra másolva!
Egy robbantás és egy lövöldözés történt egymás után péntek délután Norvégiában, a rendőrség szerint a két eset összefügg egymással. A robbanás a norvég főváros, Oslo központjában történt, a rendőrség szerint heten meghaltak, többen megsebesültek, közülük ketten súlyosan. Röviddel később lövöldözés történt egy közeli szigeten a kormányzó párt ifjúsági szekciójának nyári táborában, ahol legkevesebb nyolcvanan meghaltak a rendőrség szerint.
Vágólapra másolva!

Az oslói kormányzati negyedben, a miniszterelnöki hivatal és egy sajtóközpont közelében történt robbanás péntek délután. A rendőrség szerint a merényletben heten meghaltak, és többen megsebesültek. Két sérült állapota súlyos. Jens Stoltenberg kormányfő nem tartózkodott az irodájában, és nem sérült meg a támadásban.

A miniszterelnök később "véres és gyáva" támadásnak minősítette az eseményeket. Stoltenberg szerint Norvégiát "megrázta a gonosz", de a norvég demokráciát nem lehet legyőzni.

A miniszterelnökségnek helyet adó 17 emeletes épület ablakainak nagy része betört. Több épület erősen megrongálódott, de a károk mértékét még nem becsülték fel. A Reuters hírügynökség szerint a többi között megsérült az olajügyi minisztérium és a VG bulvárlap szerkesztőségének az épülete is. A robbanás következtében több helyen tüzek keletkeztek. Az irodákat kiürítették, a kormányzati negyedet lezárták, a rendőrség kutyákkal keresett esetleges további pokolgépet - jelentette az NRK norvég közszolgálati rádió. A BBC brit közszolgálati médium azt írta, órákkal a robbantás után még mindig voltak emberek a megsérült, helyenként lángoló épületekben.

Az oslói kormányzati épület előtt a Reuters szerint egy kiégett autóroncs látható. A Dagbladet című norvég újság honlapja forrás megjelölése nélkül azt írta, elképzelhető, hogy több autóbomba lépett működésbe egyszerre. Több jelentés szerint a helyszínen tartózkodó rendőrök azt mondták, további pokolgépek lehetnek a környéken. A Bloomberg amerikai hírügynökségnek is azt mondta egy rendőr, hogy autóba rejtett bomba robbant.

Egy későbbi jelentés szerint kiürítették az oslói főpályaudvart, és a norvég TV2 televízió-csatorna épületét is. Szemtanúk szerint este katonák foglaltak el állásokat a belváros körül. Jens Stoltenberg miniszterelnök válságtanácskozást hívott össze.

Támadás egy pártrendezvényen

Nem sokkal a robbantás után egy rendőregyenruhába öltözött férfi lövöldözni kezdett egy ifjúsági táborban az Oslóhoz közeli Utoeya szigeten, ahová aznap a miniszterelnököt várták. Az álrendőr a norvég sajtó szerint négy embert megölt a kormányzó munkáspárt ifjúsági szekciójának táborában. A hatóságok szerint legkevesebb nyolcvan halottja van a támadásnak. A lövöldözés miatt pánik alakult ki, többen megpróbáltak kiúszni a szigetről - mondta a párt szóvivője, Per Gunnar Dahl.

Hírügynökségi jelentés szerint a rendőrség letartóztatott egy férfit a szigeten. A közszolgálati tv információi szerint a férfi a tettes lehet, a letartóztatott személy egy 32 éves, norvégiai születésű fehér férfi. A közszolgálati tv-csatorna szerint a rendőrség megállapította, hogy a robbantás és a táborbeli lövöldözés összefügg egymással. Az NRK rádió riportere szemtanúkra hivatkozva azt mondta, a rendőrségi egyenruhába öltözött támadó magas és szőke, norvégül beszélt, és felszólította a táborozó fiatalokat, hogy gyűljenek köré, majd tüzet nyitott. Szemtanúk azt mondták, a támadás után a sziget olyan, mintha háborús övezet lenne. A rendőrség szerint az áldozatok száma nagy valószínűséggel még emelkedni fog. A helyzet még rosszabb lehetett volna, a rendőrség ugyanis robbanószerkezeteket talált a szigeten, amelyek viszont nem léptek működésbe.

A rendőrség elfogta a tettest, egy 32 éves norvég férfit, akiről a VG című norvég lap azt írta, szélsőjobboldali nézeteket vall, és akinek a TV2 dán tv-csatorna szerint két lőfegyver volt a nevén, köztük egy puska. A férfi kihallgatása még tartott a szombat hajnali órákban. A rendőrség abból indul ki, hogy egyedül követte el tettét, és ő helyezte el azt a pokolgépet is, amely két órával a lövöldözés előtt robbant Oslo központjában, a kormány székházánál.

"Azt hittük, vihar lesz"

Nagy durranást hallottak munkatársaival, megrázkódtak az ablakok is, mintha a közelben csapott volna be egy villám - mondta az [origo]-nak egy Oslóban dolgozó magyar férfi. "Azt hittük, vihar lesz, gondoltam is, 'nahát, hogy megyek haza'" - mondta a névtelenséget kérve nyilatkozó férfi, aki öt kilométerre dolgozik Oslo belvárosától. Csak pár perc múlva szóltak nekik, hogy nézzék meg, mit írnak az internetes portálok, ekkor tudták meg, hogy robbanás történt.

Forrás: AFP
Még több képért kattintson a fotóra!

A férfi szerint a felesége volt munkahelye alig 500 méterre volt a detonációtól, ott be is törtek az ablakok a kollégái szerint. Az Oslóban dolgozó magyar szerint Norvégiában júliusban illik kivenni a nyári szabadságokat, náluk is csak félház volt a munkahelyén. "Ha egy hónappal később történik, jóval nagyobb a felfordulás" - mondta az [origo]-nak.

A Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról. Szűcs Gabriella, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője péntek este azt mondta, azt kérik a kint tartózkodó magyaroktól, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyar konzulátussal. Egyelőre senki nem jelentkezett, aki érintett lenne a robbanásban.

Forrás: AFP
Még több képért kattintson a fotóra!

A The New York Times című amerikai lap egy terrorizmussal foglalkozó kutatóintézet elemzőjére hivatkozva azt írta, az Anszár al-Dzsihád al-Alami elnevezésű terrorista csoport nyilatkozatban vállalta magára a merényletet. Az üzenet szerint ezzel a támadással válaszoltak Norvégia afganisztáni szerepvállalására, és Mohamed prófétát érintő, közelebbről meg nem nevezett inzultusokra.

Mind az oslói robbantást, mind az ifjúsági táborban történt lövöldözést elítélte az amerikai külügyminisztérium szóvivője, jelezve, hogy felvették a kapcsolatot a norvég kormánnyal, és kifejezték részvétüket. Tájékoztatták a történtekről Barack Obama elnököt is. Az Egyesült Államok segítséget ajánlott fel Norvégiának. Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is elítélte a pokolgépes merényletet.

Norvégia a NATO tagja, az elmúlt években többször megfenyegették a norvég kormányt üzeneteikben az al-Kaida vezetői, amiért a norvég hadsereg részt vesz az afganisztáni háborúban. Bár az országban alacsony a terrorfenyegetettség, 2010 júliusában három norvég állampolgárt letartóztattak, és azzal vádolták meg őket, hogy egy terrorista csoport tagjai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!