Amnesztiát hirdettek Tunéziában

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték politikai foglyot Tunéziában, miután az új ideiglenes kormány amnesztiát hirdetett. A tüntetések azonban tovább folytatódtak.
Vágólapra másolva!

Amnesztiát hirdetett Tunézia új, átmeneti kormánya, kiszabadultak a politikai foglyok, köztük az iszlamista mozgalom tagjai is. A Reuters szerint nem tudni pontosan, hogy hány embert engedtek ki, a Bild című német napilap viszont úgy tudja, hogy ezernyolcszáz rabról van szó. Nadzsib Csebi területfejlesztési miniszter a Reutersnek azt mondta: "ma minden politikai fogoly kiszabadult".

Tunézia fővárosában, Tuniszban körülbelül ötszázan tiltakoztak szerdán azt követelve, hogy távozzanak a kormányból az exelnök támogatói, köztük a miniszterelnök, Mohamed Gannúsi, aki csütörtökön tartja a kabinet első ülését. Az egyik tüntető a Reutersnek azt mondta, addig folytatják a demonstrációkat, amíg meg nem szabadulnak a kormánypárttól. "Megszabadultunk a diktátortól, de a diktatúra megmaradt. Meg akarunk szabadulni a kormánytól, amely harminc évre befogta a szánkat" - mondta egy tanár.

Tunéziában hétfőn alakult meg a nemzeti egységkormány, amelyben több korábbi miniszter is megtartotta posztját. Gannúsi miniszterelnök már aznap közölte, hogy megszüntetik a Tájékoztatási Minisztériumot, minden politikai foglyot szabadon bocsátanak, illetve ígéretet tett arra is, hogy vizsgálatot indítanak mindenki ellen, akit korrupcióval gyanúsítanak, továbbá aki nagy vagyont halmozott fel. Az észak-afrikai országban több mint három hete törtek ki zavargások, amelyekben legalább huszonhárom ember vesztette életét. A tömegek a munkanélküliség és a korrupció ellen tiltakoznak.