Hanyagság vezetett a reptéri robbantáshoz az orosz elnök szerint

Vágólapra másolva!
A megtámadott reptér vezetőit tette felelőssé a 35 áldozatot követelő moszkvai robbantásért Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki tévébeszédben foglalta össze a hétfő esti támadás tanulságait. Az elnök szerint a jól felszerelt reptéren nyilvánvalóan megsértették a biztonsági előírásokat, mert csak így juthatott be a merénylő több mint 7 kilogramm robbanóanyaggal. A reptér tagadta, hogy hibáztak volna, a pusztító robbantást az orosz főügyész fogja kivizsgálni.
Vágólapra másolva!

"Nyilvánvalóan biztonsági szabálysértések" történtek az orosz elnök szerint azon a moszkvai repülőtéren, ahol hétfőn este egy öngyilkos merényletben legalább 35 ember vesztette életét és több mint 100 utas megsérült. Dmitrij Medvegyev államfő tévébeszédben jelentette ki, hogy felelősségre akarja vonni a domogyedovói repülőtér vezetőit, mert valószínűleg az ő hibájuk miatt juthattak be a robbanóanyaggal megpakolt támadók a repülőtér termináljára - írja a BBC.

"A repülőtér jó, új és modern, ezt mindenki elismeri" - mondta Medvegyev. "Mégis, ami történt, azt mutatja, hogy a reptér védelmében hibák voltak" - tette hozzá. "Erre felelnie kell a repülőtér menedzsmentjének, azoknak, akik döntéseket hoznak a reptéren" - fogalmazott.

Az orosz média beszámolói szerint a reptér nemzetközi termináljának érkezési oldalát megrázó hatalmas robbantáshoz a támadók mintegy 7 kilogramm TNT robbanóanyagot használhattak. "Valakinek nagyon nagy erőfeszítésébe kerülhetett, hogy bevigyen a reptérre egy ilyen hatalmas adag robbanószert" - mondta Medvegyev. Szerinte a helyszín megválasztásából és a közvetett jelekből arra lehet következtetni, hogy "egy nagyon jól előkészített terrorista támadás" történt, amellyel a lehető legtöbb ember megölése volt a robbantók célja.

Medvegyev azt is közölte, hogy utasítást adott az orosz főügyésznek, aki nyomozást indít a támadás részleteinek kivizsgálására. "A korábbi, hasonló események után megfelelő törvényeket hoztunk, így most ellenőriznünk kell, hogy azokat hogyan ültették át a gyakorlatba" - mondta az elnök. "Azért is szükség van erre, mert nyilvánvalóan voltak botlások és hibák, amelyeknek a végére kell járnunk" - tette hozzá.

Medvegyev vádjaira reagálva Jelena Galanova, a reptér szóvivője határozottan visszautasította az esetleges hibákra vonatkozó állításokat. "Teljes mértékben megfeleltünk azoknak a légi közlekedési biztonsági követelményeknek, amelyekért felelősek vagyunk" - mondta a szóvivő. "Ez egy repülőtér, ami légi forgalommal foglalkozik, és a légi forgalom biztonságáért felelős. Minden létező követelményt teljesítettünk, és az érvényes jogszabályoknak megfelelően cselekedtünk" - tette hozzá.

A BBC szerint nemzetközi légügyi hatóságok már korábban is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a repülőterek támadások célpontjai lehetnek. Miközben az elmúlt években hatalmas erőfeszítések történtek a nemzetközi légi forgalom, a repülőgépek és légi utasok biztonságának növelése érdekében, a repülőterek biztonságának biztosítása még mindig komoly kihívás.

"Mindenkit megölök!"

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség meg nem erősített információi szerint a hétfői támadásról az orosz hatóságok egy héttel korábban kaptak figyelmeztetést. Egy név nélkül nyilatkozó biztonsági forrás szerint tudtak róla, hogy "terrorista cselekmény" készül az egyik moszkvai repülőtér mellett, a rendőrség pedig három gyanúsítottat is keresett az ügyben. "Feltehetően ők voltak azok, akik bejutottak Domogyedovóra, majd biztosították az öngyilkos merénylő útját, a robbantás után pedig távoztak" - közölték a források. Azt azonban nem tudni, hogy kitől származott az információ, és hogyan jutott hozzá a titkosszolgálat.

Az orosz tévéknek nyilatkozó szemtanúk szerint a merénylő a robbantás előtt azt kiáltotta, "Mindenkit megölök!" A termek ezután füsttel teltek meg, és a reptéren eluralkodott a pánik. (A helyszínen tartózkodó szemtanúk beszámolóiról itt olvashat bővebben).A robbantásról kedden olyan videót is közzétettek, amelyen látszik a bomba villanása (a videót itt nézheti meg).

A támadásban 35 ember halt meg, közülük eddig 8 külföldit azonosítottak. A magyar Külügyminisztérium egyelőre nem tud magyar áldozatról, a BBC egy brit és egy német halottról számolt be. A támadásról további részleteket hétfő éjszakai cikkünkben, itt talál.

Kaukázusi merénylőt sejtenek

A robbanás után egyből szárnyra kaptak olyan híresztelések, amelyek szerint az Észak-Kaukázusból származó terroristák követték el a merényletet. Az Orosz Föderációhoz tartozó szakadár kaukázusi tagköztársaságokban rendszeresek az orosz hatóságok elleni támadások, és az ország más részén elkövetett támadásokat is rendre csecsen vagy dagesztáni csoportok vállalják magukra. Legutóbb márciusban, egy a moszkvai metrón elkövetett, 40 áldozatot követelő robbantás után vállalta magára a támadást egy kaukázusi szélsőséges szervezet.

Dmitrij Medvegyev korábban elismerte, hogy a szegénység és a korrupció mellett az észak-kaukázusi konfliktus Oroszország legnagyobb problémája. A BBC elemzői szerint a Kaukázusban harcoló fegyvereseknek az a céljuk, hogy aláássák a biztonságos Oroszország képét, amellyel az orosz elnök és a miniszterelnök büszkélkedik. A Kaukázusban harcoló lázadók támadásai mellett a régióból Moszkvába özönlő bevándorlók is komoly problémát jelentenek, az ellenük irányuló gyűlölet ugyanis egyre nagyobb rasszizmussal párosul, és táptalajt ad az orosz szélsőséges nacionalista mozgalmaknak is (erről itt olvashat részletesen).