Tüntettek a milliárdokat elszóró limburgi püspök ellen

Vágólapra másolva!
Az új rezidenciára milliárdokat elszóró püspökről most derült ki, hogy nem mondott igazat, ezért pénzbüntetésre ítélhetik. Már a Vatikánban tárgyalnak az ügyről.
Vágólapra másolva!

Elérheti a 40 millió eurót a németországi limburgi római katolikus egyházmegye püspöki rezidenciájának költsége. Eddig is csak fokozatosan derült ki, hogy Franz-Peter Tebartz-van Elst, a németországi Hessen tartományban található Limburg püspöke, milyen sokat költött a püspökség limburgi katedrális melletti új épületegyüttesére.

Vasárnap a limburgi dómnál tüntetést tartottak, nagyjából 150 ember demonstrált a súlyos pazarlásnak tartott projekt ellen. "Imádkozom, hogy a püspökünk kigyógyuljon a nagyzási mániából" - mondta egy tüntető a helyszínen összegyűlt újságíróknak.

A Welt am Sonntag című vasárnapi lap beszámolója szerint a helyi építési hatóság még vizsgálja, hogy mennyire szenvedték meg a beruházást a rezidencia környékén lévő utak, házak, és a csatlakozó infrastruktúra, például a csatornahálózat. A beruházás a püspöki hivatal legutóbbi összesítése szerint nagyjából 32 millió euróba kerül, de az építkezés miatt keletkezett károk elhárításával együtt a költség elérheti a 40 millió eurót - írta a lap.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lap arról írt, hogy az eredetileg 2,5 millió euróra tervezett beruházás költségének emelkedését sokáig megpróbálták eltitkolni az egyházmegyei vagyonkezelői tanács és a Vatikán előtt. A fejlesztést papíron tíz projektre bontották, és egyik sem érte el az 5 milliós értékhatárt, amely felett csak a Vatikán hozzájárulásával lehet megvalósítani beruházást.
Franz-Peter Tebartz-van Elst püspököt tekintélyelvűnek tartott vezetési stílusa miatt is sokan bírálják.

Tovább növeli a feszültséget a Frankfurt térségében fekvő egyházmegyében, hogy a héten az illetékes ügyészség büntetőparancsot adott ki Tebartz-van Elst ellen. A hatóság szerint a püspök nem mondott igazat egy úgynevezett esküt helyettesítő nyilatkozatában. A limburgi püspök ezért pénzbüntetést kaphat. A büntetőparancsról a hamburgi járásbíróság dönt.

Az új rezidencia a püspöki lakosztály mellett irodákat, könyvtárat, konferenciatermeket és egy kápolnát foglal magába. A fejlesztést 2007-ben, Tebartz-van Elst hivatalba lépése előtt határozták el. A német püspöki konferencia vizsgálatot rendelt el a beruházás ügyében. A püspök vasárnap Rómába utazott, hogy megbeszéléseket folytasson vatikáni tisztségviselőkkel. A Bild című lap az online kiadásában arról írt, hogy Robert Zollitsch freiburgi érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke is Rómába utazott, és Ferenc pápával tárgyal majd a limburgi egyházmegyében kialakult helyzetről.