Moszkvai baleset: eddig négyen vannak őrizetben

Christophe de Margerie
(FILES) -- A file picture taken on February 13, 2013 shows the chief executive officer of French oil group Total, Christophe de Margerie, giving a press conference in Paris. French oil giant Total confirmed on October 21, 2014 that its CEO Christophe de Margerie had been killed in a plane crash at a Moscow airport. AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
Vágólapra másolva!
Oroszországban őrizetbe vették a vnukovói nemzetközi repülőtér négy alkalmazottját csütörtökön annak a vizsgálatnak a keretében, amelynek célja kideríteni, hogy milyen okok vezettek a Total francia olajipari cég elnök-vezérigazgatóját szállító repülőgép balesetéhez.
Vágólapra másolva!

Az ügyben eljáró vizsgálóbizottság tájékoztatása szerint őrizetbe került a felszállópályák takarításáért felelős részleg vezetője, a repülések ellenőrzéséért felelős tisztviselő, az a légiforgalom-irányító, aki a baleset idején szolgálatban volt, valamint a felettese.

A hókotró okozta a végzetét

A Total 63 éves vezetőjének, Christophe de Margerie-nek a gépe felszállás közben, a ködben egy hókotrónak ütközött a vnukovói repülőtéren. Az Unijet társasághoz tartozó, Falcon 50 típusú, Párizsba tartó repülő fedélzetén rajta kívül háromtagú személyzet tartózkodott, mindannyian meghaltak. A baleset hétfő éjjel, moszkvai idő szerint néhány perccel éjfél előtt történt.

Elvesztette tájékozódási képességét és nem hallotta a felé közelítő repülőgépet – vallotta Moszkvában a hókotró 60 éves vezetője a kihallgatásáról kiszivárgott, minden bizonnyal mobiltelefonnal készült videofelvétel tanúsága szerint. A férfi, Vlagyimir Martinyenko, aki az ügyészség szerint ittas volt a baleset idején, a tíz éve dolgozik a vnukovói repülőtéren – közölte Pervij Kanal orosz televízió.

Christophe de Margerie, a Total tragikusan elhunyt vezérigazgatója. Forrás: AFP/Eric Piermont

Ihatott egy picit

„A repülőgép épp felszállni készült, de gyakorlatilag nem láttam és nem is hallottam, mert járt a gépem, és fény sem volt” – mondta a felvételen a férfi, de nem derült ki, hogy a Falcon 50 jelzőfényeiről vagy a felszállópálya megvilágításáról beszélt. „És aztán ütközést éreztem” – tette hozzá. A hókotró vezetőjének ügyvédje, Alekszandr Karabanov hangoztatta, hogy védence krónikus szívelégtelenségben szenved. Azt elismerte ugyanakkor, hogy a férfi ihatott „néhány korty” alkoholt.

A vizsgálóbizottság csütörtökön azt kérte a hatóságoktól, hogy december 21-ig vegyék őrizetbe a balesetet előidéző hókotró sofőrjét is. A kiadott közlemény szerint nem zárható ki, hogy a férfi esetleg a baleset további részeseit figyelmeztetve befolyásolhatja a folyamatban lévő vizsgálatot. Bejelentette távozását tisztségéből csütörtökön a vnukovói nemzetközi repülőtér vezérigazgatója és helyettese. Lemondását a hatóságok elfogadták – tudatta a légikikötő sajtószolgálata.