Újabb orosz hadgyakorlat kezdődött az ukrán határnál

Vágólapra másolva!
Ismét hadgyakorlatot tart Oroszország az ukrán határ közelében. A kijevi kormány létrehozza a Nemzeti Gárdát, Kárpátaljáról pedig zászlóalj indulhat a keleti térségbe. A krími hatóság felkészül az ukrán vagyon államosítására.
Vágólapra másolva!

Mintegy 8500, a páncélos, tüzérségi és gyalogsági alakulatoknál szolgáló orosz katona kezdett katonai gyakorlatot az ukrán határ közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt nem közölte, mennyi ideig tartanak majd. Rosztov körzetében ejtőernyős alakulatok is tartanak gyakorlatokat 4000 katona, 36 repülőgép és 500 katonai jármű részvételével, azzal a céllal, hogy gyakorolják a tájékozódást az ismeretlen terepen.

Oroszország február 26. és március 6. között harckészültségi gyakorlatot tartott a nyugati és a központi katonai körzetben.

Kárpátaljáról zászlóalj indul keletre

Az ukrán parlament csütörtökön törvényt fogadott el az Ukrán Nemzeti Gárda nevű fegyveres alakulat létrehozásáról. A haderő 60 ezer fős lesz, de szükség esetén parlamenti döntéssel növelni lehet majd a létszámát. A gárdát a belügyminisztériumnak alárendelt egységekből hozzák létre. Feladata az lesz, hogy megvédje az országot és a polgárokat a bűnözőktől, a külső és belső agressziótól.

Szerződéses katonákból felállított zászlóaljat indítanak útnak Ukrajna keleti határához, mondta Ivan Vasziljun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka. Vasziljun a Kárpátalja megyei tanács ülésén az mondta: a keleti országrészbe induló 400 katona számára 350 ezer hrivnya (kb. 8,5 millió Ft) értékben vásároltak menetfelszerelést, például hálózsákokat és fekvőlapokat. A gázálarcok és sátrak beszerzése folyamatban van.

Mivel március 2-ika óta teljes harckészültségben van az ukrán haderő, Kárpátalján folyik a hadkötelesek összeírása, mondta az ezredes, aki szerint a Beregszászi és a Nagyszőlősi járásokból a hadköteles férfiak a mozgósítás elől – a határ közelségét felhasználva – tömegesen külföldre távoznak. Ugyanakkor a helyzet mostanra stabilizálódott, és a hadkötelesek visszatérnek lakóhelyükre – mondta Vasziljun.

Gond lesz a bankoknál

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közben jelezte, hogy felfüggeszti Oroszországgal a csatlakozási tárgyalásokat, Ukrajnával viszont meg kívánja erősíteni a kapcsolatait. Oroszország 1992 óta működik együtt az OECD-vel, a felvételét 1996-ban kezdeményezte, a csatlakozási tárgyalások megkezdését 2007-ben hagyták jóvá a világ fejlett gazdaságait tömörítő szervezet tagállamai.

Az oroszbarát krími hatóságok befagyasztották a pénzbetéteket, és 300 hrivnyában (mintegy 6300 forint) korlátozták a pénzfelvételt. Az indoklás szerint az intézkedéssel meg akarják akadályozni a betétek külföldre vitelét. A fenti korlátozásokon túl elkezdik összeállítani – a terület költségvetési alapjának megteremtése érdekében – az autonóm területen található, de ukrajnai székhelyű bankok államosítási tervét is.