A NATO biztosra veszi az orosz offenzívát

Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS füst kiégett jármű KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ roncs SZEMÉLY tűzoltó Ukrán válság - Harcok
Ukrán válság - Harcok
Vágólapra másolva!
A NATO szerint "nagy a valószínűsége" annak, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát, ahogy az ukrán kormányerők közelednek az oroszbarát szakadárok kezén lévő Donyeckhez.
Vágólapra másolva!

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint nincs jele annak, hogy Oroszország visszavonná csapatait az ukrán határ térségéből. Egy esetleges orosz beavatkozás esélyeivel kapcsolatos kérdésre válaszolva Rasmussen a Reuters brit hírügynökségnek hétfőn adott interjúban kijelentette: "Ennek nagy a valószínűsége." A NATO szerint mintegy 20 ezer orosz katona állomásozik az ukrán határ közelében.

Ukrán válság - Harcok Forrás: MTI/AP/Szergej Gric

Befejezték a hadgyakorlatot

A kijevi vezetés az utóbbi napokban jelentette be, hogy sikerült diplomáciai eszközökkel megelőzni, hogy Oroszország humanitárius műveletnek álcázva szárazföldi offenzívát indítson a szakadárok védelmére. Moszkva pénteken jelentette be, hogy az orosz hadsereg befejezte a térségben folytatott hadgyakorlatát.
Rasmussen szerint az oroszok ürügyet keresnek a humanitárius segítség címén történő beavatkozásra, és olyan katonai erősítésre készülnek, amelyet "ilyen törvénytelen katonai műveletekhez Ukrajnában bevethetnének". A NATO szerint az orosz humanitárius műveletet ürügyül használnák fel a kelet-ukrajnai megye ellenőrzéséért harcoló lázadók megmentésére.

Putyin a Krímbe utazik

Hétfőn a Kreml kizárta, hogy egyoldalú humanitárius műveletbe kezdene. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov Szocsiban tartott tájékoztatóján közölte: Moszkva kizárólag nemzetközi misszió keretében küldene humanitárius segítséget Ukrajnába. Peszkov azt is bejelentette, hogy Putyin csütörtökön a márciusban annektált Krímbe utazik, ahol parlamenti képviselőkkel találkozik, és beszédet mond.

Az orosz elnök legutóbb május 9-én, a győzelem napi ünnepségek alkalmából járt a dél-ukrajnai félszigeten, ahol Szevasztopol városban van az orosz fekete-tengeri flotta támaszpontja.