Tudták, hogy depressziós a Germanwings másodpilótája

Vágólapra másolva!
A Francia-Alpokban a múlt héten lezuhant német repülőgép másodpilótája 2009-ben arról tájékoztatta repülőiskoláját, hogy – szó szerint - „súlyos depresszív epizódon” ment keresztül - közölte a Lufthansa német légitársaság.
Vágólapra másolva!

A betegségről szóló jegyzetet Andreas Lubitz elektronikus postájában találták meg. Akkor küldte, amikor egy megszakítás után visszatért a kiképzésbe.

Korábban már felmerült a kérdés, hogy a légitársaság tudott-e a másodpilóta lelki betegségéről. A német főügyészség évekkel ezelőtt öngyilkossági hajlam miatt kezelték a Germanwings járatát a halálba vezető másodpilótát. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Andreas Lubitz, a Germanwings német légitársaság másodpilótája az Airportrace félmaratoni futóversenyen Hamburgban Forrás: MTI/AP/Michael Müller

A „súlyos depresszív epizód” tünetei között vannak többek között a halállal, öngyilkossággal kapcsolatos újra és újra visszatérő gondolatok, öngyilkossági kísérletek vagy tervek.

A Lufthansa szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írta, hogy továbbra is maradéktalanul támogatja a vizsgálatot, ezért nem ad további felvilágosítást, mivel - ahogyan írták - nem akarnak találgatásokba bocsátkozni az ügyészség még folyamatban lévő vizsgálatával kapcsolatban.

Ennyit tudunk

Az eddigi feltételezések szerint a gépet a járat 27 éves másodpilótája, Andreas Lubitz szándékosan vezette a hegyoldalnak múlt kedden. Az Origo akkor percről percre követte az eseményeket.

Andreas Lubitznak, a Germanwings német légitársaság másodpilótájának düsseldorfi lakásából visznek el dobozban tárgyakat nyomozók Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

A repülőn tartózkodó mind a 150 ember meghalt. Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy Lubitz mentális betegségben szenvedett, és kezelés alatt állt. Az e-mail ezt a sajtóértesülést erősítette most meg.

Azonosítják a maradványokat

Ahogyan arról az Origo is beszámolt, ideális esetben egy-két hónapig tarthat a Franciaországban lezuhant Germanwings-gép áldozatainak azonosítása a szakértők szerint. Közben a Lufthansa egyik vezetője azt mondta, elképzelhető, hogy a második fekete doboz annyira károsodott, hogy nem küld jeleket. További részleteket ide kattintva olvashat.