Hagy meghalni egy beteget az európai bíróság

Vincent Lambert
Viviane Lambert, the mother of Vincent Lambert, a quadriplegic man on artificial life support, poses with a photo of her son in Reims, northeastern France, on June 4, 2015. The European Court of Human Rights is due to rule on June 5, 2015 whether to keep Lambert, suffers from irreversible brain damage and is in a chronic vegetative state since a road accident in 2008, on life support. While his wife, nephew and doctors approve a 'passive' form of euthanasia and the withdrawal of artificial life support, Lambert's parents have refused to accept it and have fought several legal battles to keep their son on life support. AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI
Vágólapra másolva!
Jóváhagyta az Emberi Jogok Európai Bírósága pénteken a francia államtanács döntését, amelyben egy évvel ezelőtt engedélyezte egy hét éve vegetatív állapotban lévő 39 éves bénult beteg életben tartására szolgáló kezelés leállítását.
Vágólapra másolva!

A strasbourgi bíróság tagjai közül 12-en igennel, 5-en pedig nemmel szavaztak. Jóllehet a döntés végleges, a beteg, Vincent Lambert sorsa még mindig nem dőlt el, miután családja nagyon megosztott a kérdésben.

A szülők nem akarják

A testülethez a beteg szülei fordultak egy évvel ezelőtt. A bíróság akkor sürgősséggel felfüggesztette a francia államtanácsi döntést azért, hogy a kérelem tartalmi részét el tudja bírálni.

A szülők ügyvédje most jelezte, hogy „folytatják a harcot”.

A szülők folytatják a harcot a fiúkért Forrás: AFP/Francois Nascimbeni

Fellángolt a vita

A 2008-ban autóbalesetet szenvedett Vincent Lambert esete miatt két éve ismét fellángolt az eutanázia körüli vita Franciaországban.

A Reims egyetemi kórházában kezelt, és mesterségesen életben tartott, lebénult férfiról az orvosai azt állítják, hogy visszafordíthatatlan agyi károsodásokat szenvedett, és semmilyen kommunikációt nem lehet vele kialakítani.

A felesége és nyolc testvére közül hat ezért két évvel ezelőtt az életben tartás, azaz a mesterséges hidratálás leállítását kérte. Ezt a katolikus szülők viszont ellenzik.

A nemzetgyűlési vita alatt tüntetést tartottak az épület előtt az eutanázia támogatói Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Bíróságról bíróságra

Miután a kórház a kezelés leállítása mellett döntött, a szülők egy helyi bírósághoz fordultak, amely elrendelte a kezelés folytatását. Anyja szerint Vincent Lambert még „jelen van”, és kommunikál velük.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága most azt az államtanácsi döntést hagyta jóvá, amely a francia bírák által megrendelt orvosi szakvélemény alapján született. Ez jóváhagyta a kezelőorvosok diagnózisát, és a közigazgatási bíróság döntésének megsemmisítését javasolta, a 2005-ben elfogadott úgynevezett Leonetti-törvényre hivatkozva, amely bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy a beteget „hagyják meghalni”.

Ha a szenátus is elfogadja, lehetségessé válik a halálba segítés Franciaországban Forrás: Photononstop/Jacques Loic

Ő is ezt akarná

A bíróság azt is tekintetbe vette, hogy Vincent Lambert, akinek foglalkozása pszichiátriai ápoló, a balesete előtt egyértelműen és többször is kifejezte azon óhaját, hogy nem szeretné, ha mesterségesen életben tartanák.

A francia nemzetgyűlés egyébként márciusban fogadta el nagy többséggel a halálba segítő elaltatás engedélyezéséről szóló törvénytervezetet, amelyet a kormányzó szocialisták és a jobboldali ellenzék együtt terjesztett be.

Az édesanya, Viviane Lambert a tárgyalóteremben Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Ritka konszenzus

Az orvosi közreműködéssel történő eutanázia továbbra sem engedélyezett, de a betegjog tiszteletben tartása újfajta kötelezettséget jelent az orvosok számára: amennyiben egy gyógyíthatatlan beteg előzetesen visszautasítja az életben tartásra szolgáló kezeléseket, azt az orvosnak minden esetben tiszteletben kell tartania.

A szöveget még a szenátusnak is jóvá kell hagynia, de a kényes téma ellenére a kérdésben ritka konszenzus alakult ki a politikai pártok között, amelyet az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése feltehetően megerősít.