Vallott a kalapos brüsszeli robbantósegéd

Mohamed Abrini, Brüsszel, terror, terrorizmus, Zaventem
Vágólapra másolva!
A belga szövetségi ügyészség négy embert terrorizmussal gyanúsít abból a hatból, akit pénteken fogtak el egy rendőrségi akciósorozatban - közölték szombaton Brüsszelben. Egyikük az a férfi, akit a brüsszeli repülőtéren láttak a márciusi merénylet elkövetőivel, nem sokkal a robbantások előtt.
Vágólapra másolva!

Mohamed Abrini elismerte, hogy ő az a kalapos férfi, aki két öngyilkos merénylővel együtt látható a brüsszeli Zaventem repülőtér biztonsági kameráinak felvételén. A beismerő vallomásról a brüsszeli ügyészség szóvivője beszélt egy sajtótájékoztatón.

Svéd szál is van

A férfit - aki a gyanú szerint a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak bűntársa - egy terrorcsoport tevékenységében és

terrorista gyilkosságokban való részvétellel vádolják.

Abrinit pénteken vették őrizetbe a belga rendőrök. A belga ügyészség szombati tájékoztatása szerint szintén terrorizmussal gyanúsítanak egy Osama K. nevű férfit, akit a helyi média a svéd állampolgárságú Osama Krayemként azonosított. Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában látták a merénylet előtt.

Mohamed Abrini beismerte, hogy ő kísérte a robbantókat Forrás: Origo

Vele kapcsolatban pénteken az ügyészség szóvivője elmondta, hogy 2015 októberében egy Salah Abdeslam által bérelt autóval a németországi Ulmból hozták Belgiumba, és ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített, miközben a repülőtéren elkövetett

robbantásos merényleteknél használt táskákat megvásárolta.

Két ruandai állampolgárságú férfit is őrizetben tartanak a belga hatóságok. Pénteken Mohamed Abrini vel együtt két másik embert is elfogtak, őket kikérdezés után szabadon engedték.

Szombatra is jutott akció

A Reuters hírügynökség összesítése szerint a pénteki brüsszeli őrizetbe vételekkel a hatóságok elfogták vagy megölték a párizsi és a brüsszeli merényletekkel összes ismert gyanúsítottját.

Charles Michel belga kormányfő szombat délután sajtótájékoztatóján ugyanakkor kijelentette: a nyomozóhatóságok eredményei ellenére továbbra is ébernek, óvatosnak kell maradni.

Szombat kora délután újabb rendőrségi akciót folytattak Brüsszel Etterbeek nevű negyedében, ahol a rendfenntartó szervek speciális egységei mellett mesterlövészek és tűzszerészek is megjelentek.