Orosz vadászrepülő borzolja ismét a török idegeket

SQUARE FORMAT 2715575 10/09/2015 A Su-34 fullback bomber performs air strikes in the provinces of Raqqah and Aleppo (screen shots from a video posted by the Russian Defense Ministry on its YouTube channel)./???????????? ??????? ??
Bevetésen egy orosz Szu-34-es vadászbombázó Szíria felett
Vágólapra másolva!
A török külügymisztérium bekérette Oroszország ankarai nagykövetét, mert a tárca szerint egy orosz harci gép többszöri figyelmeztetés ellenére pénteken megsértette az ország légterét a szíriai határnál. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton "minden alapot nélkülöző propagandának" minősítette az ankarai külügyminisztériumnak a török légtér megsértéséről szóló állítását.
Vágólapra másolva!

A török külügyminisztérium szombati közleménye szerint a Szu-34-es orosz vadászbombázót oroszul is, angolul is többször figyelmeztették, mielőtt behatolt volna a török légtérbe. Az ankarai közlemény a feszültség fokozásával, felelőtlen magatartással vádolja Moszkvát, és leszögezi, hogy

minden esetleges súlyos következményért Oroszországot terheli majd a felelősség.

Törökország tavaly novemberben lelőtt egy orosz gépet, amely a török álláspont szerint megsértette az ország légterét a török-szíriai határnál. Az incidens rendkívül kiélezte a feszültséget Ankara és Moszkva között.

Találkozni akar Putyinnal

Recep Tayyip Erdogan török államfő találkozni akar Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ügyben.

"Úgy értékeljük ezt a határsértést, mint a térségbeli válság fokozására irányuló lépést Oroszország részéről. Ha Oroszország továbbra is megsérti Törökország szuverén jogait, akkor szembe kell majd néznie ennek következményeivel" - mondta Erdogan a török médiának nyilatkozva.

Tagadnak az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton "minden alapot nélkülöző propagandának" minősítette az ankarai külügyminisztériumnak a török légtér megsértéséről kiadott közleményét.

Megerősítették

A Pentagon szerint is megsértette egy orosz harci repülőgép Törökország légterét pénteken - közölte Mark Wright, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra szólította fel Moszkvát, hogy "tegyen meg minden szükséges lépést" annak biztosításáért, hogy többet nem sértse meg az észak-atlanti szövetség légterét. Egyúttal azt sürgette, hogy a két ország törekedjen a feszültségek enyhítésére.

Egy Szu-34-es vadászbombázó sértette meg a török légteret Forrás: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium