San Bernardino: egy évvel a terrortámadás után is sok a kérdés

lövöldözés terror california
Police at the scene of a shooting on December 2, 2015 in San Bernardino, California. One or more gunman opened fire inside a building in San Bernardino in California, with reports of 20 victims at a center that provides services for the disabled. Police were still hunting for the shooter, saying one to three possible suspects were involved. Heavily armed SWAT teams, firefighters and ambulances swarmed the scene, located about an hour east of Los Angeles, as police warned residents away. AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN / AFP / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
Tizennégy embert gyilkolt meg a terrorista házaspár egy évvel ezelőtt a kaliforniai San Bernardinóban. Azóta sem sikerült minden kérdésre választ találni. Nem tudni például, hogy segítette-e őket valaki, és azt sem, hogy miért a férj kollégáira támadtak.
Vágólapra másolva!

Hidegvérrel gyilkoltak

2015. december 2-án reggel 8:37-kor Syed Rizwan Farook beült bérelt fekete terepjárójába, és elindult a San Bernardinó-i Inland Regional Centerbe, ahol kollégái, a megyei közegészségügyi intézet munkatársai tartottak előrehozott karácsonyi ünnepséget.

Kilenc után két perccel érkezett meg a helyszínre, de nem sok időt, másfél órát töltött ott, aztán – a többiek szerint láthatóan idegesen – elment. Viszont közben az egyik asztal alatt elhelyezett egy bombát.

10:58-kor aztán a feleségével, Tashfeen Malikkal visszatértek:

terepszínű ruhába öltözve, arcukon fekete maszkkal, és golyózáport zúdítottak

Farook kollégáira. Néhány perc alatt körülbelül 70 lövést adtak le. Tizennégy ember meghalt, 21 megsebesült.

Közben 11:14-kor a nő Facebook-oldalán megjelent egy poszt, amelyben hűséget fogadott az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak.

Rendőrök a támadás után Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Ezután a pár beült a terepjárójába, és elmenekült. Az ABC szerint a környéken köröztek egy ideig,

valószínűleg megpróbálták felrobbantani a bombát.

Ekkor már rengeteg rendőr volt természetesen a helyszínen, így, ha felrobban, közülük is sokan meghalhattak volna.

Ezt a módszert az Iszlám Állam kiképzői tanítják is a potenciális terroristáknak. Ahogy ebben a korábbi cikkünkben is írtuk, egy Franciaországban elfogott, támadásra készülő diák, Reda Hame beszélt arról, hogy Szíriában a kiképzője azt mondta neki: könnyű célpontot kell keresni: emberek nagy csoportját, a támadás első hulláma után pedig meg kell várni, amíg megérkeznek a kommandósok, és akkor kell robbantani. Hame kiképzője Abdelhamid Abaaoud volt, a párizsi terrortámadások helyszíni vezetője.

Ők irányították az egész európai merényletsorozatot

A San Bernardinó-i bomba viszont nem robbant fel. A házaspár kocsiját aztán délután 3 és 4 között észrevették a néhány kilométerre lévő Redlandsben, nem messze az otthonuktól. Üldözés közben tűzharcba keveredtek a rendőrökkel, akik mindkettőjüket lelőtték.

Ők voltak a támadók

A Counter Extremism Project portréja szerint Syed Rizwan Farook pakisztáni származású volt, de 1987. június 14-én Chicagóban született, majd a szüleivel Kaliforniában élt. 2010-ben kezdett el a közegészségügyi intézetben dolgozni. Hivatalos adatok szerint itt évi közel 60 ezer dollárt keresett.

Syed Rizwan Farook Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Handout/FBI

Ismerősei konzervatív, de csendes, visszahúzódó embernek írták le, aki szeretett célba lőni.

Titokban viszont szélsőséges nézetei voltak:

az interneten radikalizálódott, az Arab-félszigeti al-Kaida (AQAP) vezetőjének, Anvar al-Avlakinak a prédikációit hallgatva – vagyis ugyanúgy, ahogy a párizsi és brüsszeli terrortámadásokért felelős sejt egyik tagja, Osama Krayem.

Kiterjedt hálózat állt a párizsi terroristák mögött

Az ABC News szerint Farook térítette át az iszlámra a szomszédját, Enrique Márquezt is, már 2007-ben. Neki fejtegette radikális nézeteit, majd 2011-ben már terrortámadást is terveztek közösen. Ehhez fegyvereket is szereztek, de aztán, egy időre legalábbis, felhagytak a tervvel.

Márquez nemcsak szomszédként volt kapcsolatban a Farook családdal. Syed Rizwan bátyjának felesége egy orosz nő, Tatjana Csernyik volt. Hogy a nő testvére, Marija is vízumot kapjon, Márquez álházasságot kötött vele.

Tavaly november 5-én aztán Márquez egy Facebook-posztban arról írt, hogy kettős életet él, és várja, hogy ez mikor omlik rá.

– írta.

A tavalyi terrortámadás tervéről viszont valószínűleg nem tudott. A mészárlás másnapján ő hívta a rendőröket, és azonosította a merénylőket.

Miután felhagytak a közös támadás tervével, Farook többször is kapcsolatba lépett olyanokkal, akik ellen terrorellenes vizsgálat volt, mégsem nem lett gyanús a hatóságoknak. 2013-ban aztán megismerkedett feleségével, a szintén pakisztáni származású, de Szaúd-Arábiában élő Tashfeen Malikkal.

Azokból a papírokból, amelyeket később Malik amerikai bevándorlási kérelméhez nyújtottak be, derült ki, hogy egy online randioldalon ismerkedtek meg, hetekig leveleztek, aztán

Mekkában találkoztak először,

Malik rokonainál, 2013. október 3-án, amikor Farook és családja a mekkai zarándoklaton vett részt.

Tashfeen Malik Forrás: AFP/Ho/FBI

Tashfeen Malik gazdag pakisztáni családba született, fiatal volt, amikor Szaúd-Arábiába költöztek, de aztán 2007 és 2012 között Pakisztánban tanult gyógyszerésznek. Itt, az egyetem alatt lett vallásosabb, de tanárai azt mondták, hogy nem akarta befolyásolni, téríteni a többieket, inkább azzal tűnt ki, hogy nagyon jól tanult.

Közben elkezdett az Al-Huda Intézet egyik iskolájába járni – ez egy csak nőknek szóló vallásiiskola-hálózat, amely bár puritán, de nem fundamentalista nézeteket hirdet, az iskola el is határolódott a merénylettől.

Miután viszont megismerkedtek Farookkal, James Comey FBI-igazgató szerint

hamarosan már a dzsihádról beszélgettek.

2014 júliusában megkapta amerikai vízumát, ezután előbb Mekkában, majd Kaliforniában is összeházasodtak.

A vízumkérelemhez megvizsgálták a hátterét, de nem találtak semmi nyomát annak, hogy veszélyes lehetne. Pedig a Los Angeles Timesnak egyik rokona azt mondta, hogy ekkor már

radikális gondolatokat posztolt a Facebookon,

és arabul csetelt valakivel – pedig a családban senki nem beszél arabul, az urdut és egy pandzsábi dialektust használnak.

Az ABC News információi szerint viszont az ellenőrzéskor nem vizsgálták Malik Facebook-posztjait. Ennek a Snowden-botrány volt az oka: miután az kirobbant, kifejezetten megtiltották a különböző ügynökségeknek, hogy a közösségi médiát is ellenőrizzék a vízumkérelmet beadóknál, féltek ugyanis a közvélemény reakciójától.

Kommandósok San Bernardinóban Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Tavaly tavasszal Maliknak és Farooknak született egy kislánya, de közben már a terrortámadást tervezgették.

Bérelt lakásukban valóságos bombagyárat hoztak létre.

Farooknak régóta voltak fegyverei, ezek egy részét még Enrique Márquez vette évekkel korábban, a többit pedig maga Farook – legálisan.

Tavaly december másodikán aztán akkor féléves kislányukat a férfi anyjánál hagyták, és elindultak a karácsonyi buliba.

Megválaszolatlan kérdések

A Los Angeles Times szerint a vizsgálat során egy év alatt több mint 600 embert hallgattak meg, több mint 500 bizonyítékot gyűjtöttek, az FBI pedig szinte példa nélküli harcba kezdett az Apple-lel – de még mindig nincs válasz több fontos kérdésre. A Time magazin öt ilyet szedett össze.

1. Tudott-e még valaki a tervről?

Az FBI szerint Márquez, akivel Farook korábban terrortámadást tervezett, a mostani tervről már nem tudott. Laura Eimiller szóvivő azt mondta: azt viszont még mindig vizsgálják, hogy más segítette-e a párt, például a támadás finanszírozásában vagy a tervezésben.

– mondta.

Az viszont valószínűnek tűnik, hogy Farook és Malik nem voltak egy nagyobb sejt tagjai, sokkal inkább illeszthetők abba a kategóriába, amelyet több elemző magányos farkasnak nevez. Hogy ők valóban magányos támadók-e, arról ebben a cikkben írtunk hosszabban.

A „magányos farkas" terroristák: valóság vagy mítosz?

2. Mit csináltak a 18 perc alatt?

A terrortámadás és autós üldözés közötti időszakban a pár a kocsijával egy ideig a merénylet helyszínének közelében körözött, majd átmentek Redlandsbe. Közben viszont 18 percre eltűntek a térfigyelő kamerák felvételeiről, 12:59 és 13:17 között. Egyelőre csak találgatják, hogy ekkor mit csináltak, találkoztak-e például valakivel.

3. Miért Farook kollégáira támadtak?

Az egyik feltételezés szerint az váltotta ki a támadást, hogy a karácsonyi partin kötelező volt a részvétel. Az ABC Nightline című műsorának Jarrod Burguan San Bernardinó-i rendőrfőnök azt mondta:

a nő többször tett olyan kijelentést, hogy muszlimoknak nem lenne szabad nem muszlim ünnepeken részt venni.

Ez ugyanakkor csak egy feltételezés, a rendőrfőnök a Los Angeles Times szerint arról is beszélt, hogy még az is lehet, hogy az indítékot, hogy miért ekkor és miért ott támadtak, soha nem fogjuk megtudni.

Tizennégyen haltak meg a terrortámadásban Forrás: AFP/2015 Getty Images/Sean M. Haffey

4. Mi lehetett a telefonban és a számítógépen?

Az FBI hiába harcolt az Apple-lel, és hiába sikerült végül (állítólag egy harmadik fél segítségével) feltörni Farook iPhone-ját, abból nem derült ki semmi, csak a munkájával kapcsolatban használta. Az otthoni számítógépükből viszont eltűnt a hard drive, egy másik telefont pedig annyira szétvertek, hogy semmilyen adatot nem tudtak visszanyerni belőle.

5. Részt vett-e más is a támadásban?

A Time szerint szemtanúk eredetileg arról beszéltek, hogy három támadót láttak. A bizonyítékok elemzése alapján később arra jutottak, hogy Farookon és Malikon kívül nem volt más terrorista a helyszínen, de az FBI egy évvel a támadás után sem zárja ki ezt a lehetőséget.

Szakértők szerint egyébként terrortámadások esetében szinte soha nem lehet az összes kérdést megválaszolni. Főleg akkor nem, ha a merénylők is meghaltak.