15 embert ítéltek halálra Iránnak való kémkedésért

Vágólapra másolva!
Tizenöt embert ítéltek halálra Irán javára végzett kémkedésért Szaúd-Arábiában. Szaúd-Arábia és Irán között Nimr al-Nimr síita hitszónok januári kivégzése óta igen fagyos a viszony.
Vágólapra másolva!

Tizenöt embert ítélt halálra egy rijádi bíróság Irán javára végzett kémkedésért - jelentette az al-Arabíja pánarab hírcsatorna. A vád szerint a csoport összeszövetkezett az iráni hírszerzéssel, katonai titkokat osztott meg vele, és egy kém állítólag még Ali Hamenei iráni vezetővel is találkozott.

A 2013 óta fogva tartott vádlottak szinte kivétel nélkül Szaúd-Arábia főként síiták lakta keleti térségéből származnak.

Tizenöt vádlottat halálra ítéltek, másik tizenöt emberre hat hónaptól huszonöt évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki, két vádlottat pedig szabadon engedtek.

Az elítéltek fellebbezhetnek a bíróság döntése ellen, és a halálos ítéleteket végrehajtásuk előtt a szaúdi királynak is ellen kell jegyeznie. Szaúd-Arábia és Irán között Nimr al-Nimr síita hitszónok januári kivégzése óta fagyos a viszony. A felek diplomáciai kapcsolataikat is megszakították.

A Szaúd-Arábia lakosságának 10-15 százalékát kitevő, gyakran lázongó síita kisebbség tüske a rijádi vezetés szemében. A kisebbség tagjai azzal vádolják a kormányt, hogy az élet minden területén hátrányos megkülönböztetésben részesíti őket.