Martin Schulz figyelmeztette a putyinizálódó Lengyelországot

2016.01.10. 16:24

Az Európai Parlament elnöke szerint irányított demokráciát akar létrehozni a lengyel kormány. Martin Schulz óvta Varsót a puytinizálódástól. 

Irányított demokrácia létrehozásától intett a lengyel kormány közelmúltbeli lépéseivel kapcsolatban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke élesen bírálta az új lengyel kormánytForrás: AFP/Berthold Stadler

"A lengyel kormány a választási győzelmét felhatalmazásnak tekinti, hogy az állam érdekét a győztes párt akaratának rendeljék alá. Ez irányított demokrácia putyini módra, az európai politika veszélyes putyinizálása" - mondta az EP elnöke a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című napilapnak.

Ellentmond az európai értékeknek

Az EP-ben január 19-re kitűzött, Lengyelországról tervezett plenáris vitára utalva azt mondta, az alkalmat ad arra, hogy "a teljes politikai spektrum, a baloldaltól a jobboldalig egyértelművé tegye: az ilyen politika ellentmond az európai értékeknek".

Viviane Reding volt uniós biztos pedig puytini és orbáni logikát emlegetettForrás: AFP/John Thys

A lap idézte Viviane Reding volt európai uniós biztost, jelenlegi EP-képviselőt is. Reding szerint a jogállamiság elleni támadás az alkotmánybíróság elleni támadással kezdődik. Mint mondta, "azután következik a média, előbb a közszolgálati, majd a kereskedelmi média. Ez a Putyin-Orbán-Kaczynski-logika".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK