Az észteknek sem tetszik Brüsszel menekültreformja

Az Európai Bizottság vitája a jogállamiság lengyelországi helyzetéről
Az Európai Bizottság vitája a jogállamiság lengyelországi helyzetéről
Vágólapra másolva!
Észtország elutasítja az Európai Bizottság javaslatait a menekültrendszer megreformálására, és ellenzi a dublini szabályok megváltoztatását is - közölte kedden Taavi Roivas észt miniszterelnök Tallinnban.
Vágólapra másolva!

"Nem támogatjuk az alapelvek megváltoztatását, sem a menekültek automatikus elosztását" - jelentette ki Roivas. Ehelyett inkább a migránsválságra kellene összpontosítani, illetve a szükséget szenvedő embereken kellene segíteni - hozta nyilvánosságra Roivas véleményét az észt államtitkárság.

A jelenleg érvényben lévő dublini szabályozás arra az országra hárítja a menedékkérők ellátását és kérelmük elbírálását, ahol az unió területére léptek. Az Európai Bizottság két tervet mutatott be április elején az uniós menekültrendszer megreformálására, és az egyik értelmében lehetőség lenne a menedékkérők tagállamok közötti kvótaalapú elosztási mechanizmusának bevezetésére is.

Az Európai Bizottság csütörtökön tárgyal a javaslatokról Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egyik javasolt terv megtartaná az érvényben lévő szabályozást, ugyanakkor lehetőséget biztosítana azoknak a tagállamoknak, amelyek nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő migrációs nyomással, hogy segítséget kérjenek a többi tagállamtól a menekültek elosztásában.

A másik javaslat szerint központilag, automatikusan osztanák el a menedékkérőket az uniós tagállamok között egy állandó mechanizmus alapján.

Az uniós tagállamok igazság- és belügyminiszterei csütörtökön tanácskoznak a brüsszeli javaslatokról.