Trump, Putyin, Merkel és más vezetők a terrortámadásról

London, London Bridge, terrortámadás, Borough Market
Police officers and emergency response vehicles are seen on the street outside Borough Market on June 04, 2017 the morning after a terror attack on London Bridge and the Borough area in London. Six people have been reportedly killed and three terror suspects shot dead by police following the attack on the evening on June 03, 2017. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE
Vágólapra másolva!
Megdöbbentek, elítélik, harcolnának a terror ellen. Gyászol a világ, gyászolnak a politikusok.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök felajánlotta Washington segítséget Nagy-Britanniának a szombat este történt londoni terrorcselekmények kivizsgálásához. Trump egyben az általa elrendelt, de egy bíróság által felfüggesztett beutazási tilalom érvényesítését szorgalmazta.

- írta Trump Twitter-üzenetében, reagálva a Londonban szombat este történt támadásra.

Forrás: Getty Images/2017 Chip Somodevilla

Az amerikai elnök közzétett még egy feljegyzést a közösségi felületen. "Ügyesnek, ébernek és keménynek kell lennünk. Arra van szükségünk, hogy a bíróságok visszaadják a jogainkat.

Szükségünk van a beutazási tilalomra a biztonság pótlólagos szintjeként"

- írta Trump.

Elítélte a Londonban elkövetett terrorcselekményt és részvétét fejezte ki Nagy-Britannia népének Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette ki vasárnap újságíróknak.

Forrás: Getty Images/2017 Mikhail Svetlov


- mondta Peszkov.

A Roszturizm orosz állami idegenforgalmi ügynökségkörültekintő magatartásra és a népes közterületek elkerülésére hívta fel a Nagy-Britanniában tartózkodó orosz állampolgárokat.

Angela Merkel német kancellár együttérzéséről és szolidaritásáról biztosította vasárnap reggeli közleményében a briteket

- írta, és hozzátette azt is, hogy Berlin "szilárdan és elszántan" áll London mellett a terrorizmus elleni küzdelemben.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Európának szembe kell szállnia a terroristákkal - jelentette ki vasárnap Beata Szydlo. A lengyel kormányfő és Andrzej Duda elnök részvétüket nyilvánították a londoni merénylet kapcsán.

- írta meg Szydlo vasárnap hajnalban a Twitter közösségi honlapján közzétett részvétnyilvánító nyilatkozatban.

Együttérzését fejezte ki Andrzej Duda is.

Európának "egységre és szolidaritásra, egyúttal azonban határozott és kemény magatartásra van szüksége"

- értékelte ez alkalomból a Twitteren közzétett bejegyzésben.

A lengyel külügyminisztérium vasárnapra virradó éjjel közzétett hivatalos közleményében "legmélyebb részvétét" nyilvánította az Egyesült Királyság tkormányának és népének.

A Londonban nagy számban élő lengyeleket, valamint az ott tartózkodó lengyel turistákat "különös óvatosságra" intették,

és arra hívták fel őket, hogy kövessék a helyi hatóságok utasításait. A külügyi tárca ellenőrzi, hogy esetleg lengyel károsultjai vannak-e a merényletnek - áll a közleményben.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta:

szívvel-lélekkel együtt érez "az újabb gyáva támadás" áldozataival.

"Európa az Egyesült Királyság mellett áll a terrorizmus elleni harcban" - írta rövid üzenetében a Twitteren a lengyel politikus.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szintén a Twitteren írta: elborzadva követi a legújabb incidensekről szóló híreket.

- írta a korábbi luxemburgi kormányfő.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke #EgyüttATerrorizmusEllen hashtaggel azt osztotta meg a Twitteren, hogy osztozik a gyászban, a támadást pedig szörnyűségnek nevezi.

Ezeknek véget kell vetni- szögezte le az EP elnöke.

Michel Barnier, az Egyesült Királyság kiválásával kapcsolatos uniós főtárgyaló azt írta: "mindannyian az Egyesült Királyság mellett állunk".