Fegyverét hátrahagyva menekült az isztambuli merénylő

2017.01.01. 16:39

Egyelőre nem tudni kik állnak a legalább 39 halálos áldozattal járó szilveszteri isztambuli merénylet hátterében. A rejtélyes támadó céltalanul lövöldözött a tömegben, egy klubban. Ezután eldobta a fegyverét, és a zűrzavart kihasználva elmenekült.

Legalább 39-en meghaltak és 69-en megsérültek szilveszter éjjelén Isztambulban, amikor terrortámadás érte a Reina nevű szórakozóhelyet. Egy fegyveres férfi helyi idő szerint hajnali fél kettőkor tüzet nyitott a szórakozó tömegre, miután a bejáratnál lelőtt egy rendőrt és egy civilt.

A Boszporusz európai oldalán, az Ortaköy negyedben található felkapott klubban mintegy 700-an voltak, többen a tengerbe ugorva próbáltak menekülni a fegyveres elől. Az NTV tévécsatornának egy szemtanú azt mondta, a lövöldözés több percig tartott, ez idő alatt a férfi körülbelül 50-60 lövést adott le. 

Még nem azonosították az összes áldozatot

Egyelőre 21 áldozatot azonosítottak, 15 vagy 16 vagy külföldi van közöttük, legalább hárman pedig a szórakozóhely alkalmazottai voltak. Majdnem 70 sérültet ápolnak a kórházakban, közülük négy ember állapota súlyos.

Gyászolók egy isztambuli törvényszéki orvostani intézet előtt - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter arról számolt be, hogy a megsérült emberek többsége észak-afrikai és közel-keleti országok állampolgára. Az áldozatok között jordánai, szaúd-arábiai, libanoni állampolgárok vannak. Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy egy fiatal izraeli nő is meghalt a támadásban, Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter pedig megerősítette, hogy egy francia-tunéziai kettős állampolgár is az áldozatok között van. A belga külügyminisztérium egy belga-török kettős állampolgár haláláról számolt be.

Az eddigi információk szerint a támadásnak nincs magyar áldozata vagy sérültjeközölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az isztambuli magyar főkonzulátuson 82-en regisztráltak konzuli védelemért, velük a konzulok elkezdték felvenni a kapcsolatot. A főkonzulátusra eddig egyetlen telefonhívás érkezett, amelyben egy hozzátartozóról érdeklődtek. Kiderült, hogy a keresett személy jól van, és nem tartózkodott a szórakozóhelyen.

Bár korábban voltak olyan információk, hogy többen követték el a merényletet, Szulejmán Szojlu török belügyminiszter azt mondta, valószínűleg egyedül volt az elkövető, aki után továbbra is kutat a rendőrség, és reményét fejezte ki, hogy rövidesen sikerül kézre keríteni.

Nem Télapónak öltözött

A biztonsági kamerák felvételeiből az is kiderült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a lövöldöző nem Télapónak öltözött, hanem fekete kabátban érkezett a klubhoz. Igaz, más információk szerint a szórakozóhelyen már más ruhát viselt. Binali Yildirim török miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy a terrorista a helyszínen hátrahagyta a fegyverét. A korábbi feltételezések szerint ez egy AK-47-es gépkarabély lehet.

A szemtanúk beszámolói
Hatalmas pánikról, fegyverropogásról és földön fekvő emberekről beszéltek a lövöldözés túlélői.
Sefa Boydas profi focista azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy szó szerint holttesteken keresztül kellet átgyalogolnia, hogy kijusson a klubból.
Sinem Uyanik is ott volt a klubban a támadás idején. A férje meg is sérült. Azt mondta, még fel sem fogta, hogy mi történik körülötte, amikor a férje rázuhant, aztán mások is.
Egy olasz turista arról számolt be, hogy holttesteket, sérülteket kellett leemelnie magáról, hogy megmozdulhasson és menekülhessen.

A terrortámadás a fokozott biztonsági készültség ellenére történt. Mehmet Kocarslan, a Reina klub tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz napban megszigorították a biztonsági intézkedéseket, miután az amerikai felderítő szolgálatok egy lehetséges támadás veszélyére figyelmeztettekIsztambulban ugyanis szilveszter előtt fokozott készültséget rendeltek el, és 17 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra, köztük Télapónak öltözötteket is.

A Reina klub Isztambulban - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Bár meg nem erősített szemtanúi beszámolók szerint a támadó arabul kiabált, eddig senki sem vállalta magára merényletet.

„Törökország a végsőkig harcolni fog, amíg véget nem vet a terrorcsoportok és támogatóik által elkövetett támadások minden fajtájának” – mondta a török elnök a merénylet után. Recep Tayyip Erdogan nyilatkozatában kiemelte: nemcsak a terrorcsoportok fegyveres támadásaival, de gazdasági, politikai és szociális támadásaikkal is szembe kell szállni.

Részvét és szolidaritás

Az isztambuli terrortámadás kapcsán számos állam- és kormányfő nyilvánította ki részvétét és szolidaritását, valamint a terrorizmus ellen harc fontosságára hívták fel a figyelmet.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki együttérzését az elhunytak családtagjainak, és mielőbbi gyógyulást kívánt a sérülteknek. A kormányfő hozzátette:

„ez az embertelen támadás megerősíti kormányom elkötelezettségét a terrorizmussal szembeni fellépés és Törökország erőfeszítéseinek támogatása mellett”.

Részvéttáviratot küldött a török elnöknek Áder János, részvétét fejezte ki Barack Obama amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Francois Hollande francia elnök a török néppel való szolidaritását fejezte ki, valamint határozottan elítélte az isztambuli terrorcselekményt.

Törökországban több halálos támadásban mintegy 150-en vesztették életüket 2016-ban. Legutóbb december 10-én történt kettős bombatámadás egy isztambuli futballstadion környékén. A merényletben 44-en meghaltak, a felelősséget egy kurd fegyveres csoport vállalta magára.