Amerikai rakétavédelmi rendszert telepítenek Dél-Koreába

Szöul, 2017. március 6. Észak-koreai rakétakísérletről szóló dél-koreai televíziós híradás egy szöuli vasútállomáson 2017. március 6-án. Ezen a napon Észak-Korea négy ballisztikus rakétát indított az ország nyugati partján, a kínai határhoz közel lévő, Tungcsang-zsi nevű kísérleti telepről. A rakétákat kelet felé lőtték ki, amelyek közül három a Japán-tengerbe, Japán kizárólagos gazdasági övezetében csapódott be. (MTI/EPA/Kim Hi Csul)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok elkezdte a THAAD típusú rakétavédelmi rendszer egy ütegének telepítését Dél-Koreában – jelentette be kedden az amerikai erők csendes-óceáni parancsnoksága. A telepítéssel az a cél, hogy elhárítsák a veszélyt, amelyet Észak-Korea okoz rendszeres atomkísérleteivel és ballisztikusrakéta-tesztjeivel.
Vágólapra másolva!

"Észak-Korea folyamatos provokatív akciói – például a tegnapi rakétaindítások – igazolják szövetségünk azon múlt évi döntését, hogy egy THAAD-üteget telepítünk Dél-Koreába" – közölte a parancsnokság.

Észak-koreai rakétakísérletről szóló dél-koreai televíziós híradás egy szöuli vasútállomáson Forrás: MTI/EPA/Kim Hi Csul

A bejelentés előtt Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett Abe Sindzó japán kormányfővel Észak-Koreáról.

Donald Trump azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "száz százalékig" Japán mögött áll az észak-koreai fenyegetéssel szemben. A két politikus egyetértett abban, hogy Észak-Korea legutóbbi rakétakísérlete egyértelműen megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és újabb kihívást intézett a regionális és a nemzetközi biztonság ellen.

Észak-Korea hétfő reggel négy ballisztikus rakétát indított el, ezek közül legalább három Japán északnyugati partjai közelében csapódott a tengerbe. Washington és Tokió e rakétatesztek miatt kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását. Az ENSZ BT ülésére várhatóan szerdán kerül sor.