Megtalálták azt a mérgező anyagot a köptetőben, ami 19 gyereket ölt meg

Vágólapra másolva!
Az indiai Marion Biotech gyógyszeripari vállalat azzal került be a hírekbe, hogy a köhögés elleni szirupja Üzbegisztán 19 gyereket mérgezett meg. A Marion Biotech nevű cég a Maya Chemtech India kereskedőtől vásárolta az egyik összetevőt, apropilénglikolt. A cég azonban nem rendelkezett engedéllyel gyógyszeripari minőségű anyagok értékesítésére, kizárólag ipari minőségű anyagokkal kereskedett - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla,legkevesebb 19 gyerek halálát okozta Üzbegisztánban egy Indiából származó köptető.

Később Gambiában is haltak meg gyerekek a gyógyszer miatt, így globális riasztást adott ki az Egészségügyi Világszervezet.

Az eddig is tudni lehetett, hogy a gondot

A DOK-1 MAX KÖPTETŐ ESETÉBEN A MEGENGEDETTNÉL TÖBB DIETILÉNGLIKOLT ÉS ETILÉNGLIKOLT OKOZTA; A MÉRGEZŐ FOLYADÉK A FAGYÁLLÓ EGYIK LEGFONTOSABB ÖSSZETEVŐJE.

Ezek az anyagok mérgezőek, és hasi fájdalmat, hányást, hasmenést, vizeletürítési képtelenséget, fejfájást, megváltozott mentális állapotot valamint akut vesekárosodást okoznak.

Azonban most kiderült az is, hogy a gyógyszergyártó mérgező ipari minőségű propilénglikolt is használt a törvényes gyógyszeripari változat helyett az anyagból - közölte két forrás a Reutersnek.

- mondta a személy, aki nem kívánta magát megnevezni, amíg az ügyet vizsgálják.

- mondta az anyagot beszállító vállalat egyik alkalmazottja.

A két forrás szerint a szirupot ipari minőségű PG-vel készítették, egy olyan mérgező anyaggal, amelyet széles körben használnak folyékony mosószerekben, fagyállóban, festékekben vagy bevonatokban, valamint a növényvédő szerek hatékonyságának fokozására.